Joksimovićeva: Članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa delegacijom nemačake pokrajine Hesen koju je predovodila ministarka za savezna i evropska pitanja Lucija Putrih. Jadranka Joksimović je upoznala članove delegacije sa budućim aktivnostima Srbije u procesu evropskih integracija.

Jadranka Joksimović je navela da smo u dosadašnjem procesu pristupanja otvorili 16 poglavlja, od kojih su 2 privremeno zatvorena.

U odnosu na Strategiju kredibilnog proširenja EU, Srbija razume da je 2025. godina, otvorena perspektiva prijema u članstvo, ukoliko i mi kao kandidat i EU budemo ispunili ono što smo preuzeli kao obavezu, kazala je Joksimovićeva.

Prema njenim rečima na politiku proširenja trebalo bi gledati kao na važan deo unutrašnjeg reformskog procesa i same EU.

Joksimovićeva je ukazala na to da članstvo u EU ostaje spoljno-politički prioritet Srbije, i da je naša država posvećena evrointegracijama i reformama.

U tom smislu su, kaže Joksimovićeva, posebno važne reforme u poglavljima 23 i 24 koje se odnose na vladavinu prava.

"EU nije bankomat, već sistem najboljih normi" 

Ministarka za evropske integracije je obavestila Putrihovu da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate.

Vlada je usvojila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, kao i Zakon o zaštiti podataka ličnosti, u priremi su Zakon o sprečavanju korupcije, Zakon o poreklu imovine i nova medijska strategija, rekla je Joksimovićeva.

Ističe da sve to predstavlja važan korpus aktivnosti iz oblasti poglavlja 23 i 24, a na osnovu kojih se donose odluke i o otvaranju drugih poglavlja.

Građani znaju da je EU najveći donator sredstava za razvoj države i da Srbija ne posmatra EU kao bankomat, već kao sistem najboljih normi i vrednosti koji poboljšavaju kvalitet i životni standard građana, navela je ministarka Joksimović.

Jadranka Joksimović je obavestila je Luciju Putrih o negativnom razvoju u dijalogu Beograda i Prištine, imajući u vidu da Priština, za razliku od Beograda, za šest godina nije ispunila ni jednu odredbu iz Briselskog sporazuma.

Priština je dodatno donela nelegalnu unilateralnu odluku o uvođenju tarifa za robu iz Centralne Srbije, što onemogućava nastavak dijaloga, objasnila je Joksimovićeva.

Srbija je, kaže, dokazala svoju opredeljenost za mirnim načinom rešavanja otvorenih pitanja, ali i da je za bilo kakvo rešenje neophodna i volja druge strane koje očigledno nema, naglasila je Joksimovićeva.

Putrihova: Balkan i Srbija važni za EU

Lucija Putrih je izjavila je da postoji političko razumevanje da je Zapadni Balkan, i posebno Srbija, važna za EU.

Pre prijema Srbije u EU trebalo bi ispuniti određene uslove, pre svega u segmentu vladavine prava, a to su poglavlja 24 i 24, čime će Srbija biti spremnija za pridruživanje, objasnila je Lucija Putrih.

Putrihova očekuje da se započete aktivnosti intenziviraju i da su značajne za ukupan proces pregovora.

Posle izbora za EP, politika proširenja će se ponovo aktuelizovati, smatra Putrihova. 

Sagovornice su se saglasile da je važno da EU i Srbija nastave da promovišu evropske vrednosti - mir, slobodu i demokratiju.

Za Srbiju je podrška Nemačke u procesu evropskih integracija dragocena,rekla je Jadranka Joksimović.

Ona je zahvalila na višegodišnjoj i kontinuiranoj tehničko-razvojnoj pomoći Srbiji. U poslednjih 15 godina, Nemačka je opredelila više od 1.8 milijarde evra bespovratnih sredstava za brojne razvojne projekte u našoj zemlji.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi dve države na visokom nivou, da postoji obostrana opredeljenost za jačanje sveukupne saradnje, da je Nemačka značajan ekonomski i politički partner Srbije i važna podrška u procesu evropskih integracija.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво