Dan državnosti Srbije obeležen u Pekingu

Ambasada Srbije u Pekingu organizovala je svečani prijem povodom Dana državnosti Srbije. Događaj je organizovan sa mesec dana zakašnjenja zbog, kako su objasnili organizatori, proslave najvažnijeg kineskog praznika tokom februara.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora u Kini, partijski i državni funkcioneri, zatim profesori, studenti, umetnici i Srbi koji žive u Pekingu.

Ambasador Srbije u Kini Milan Bačević rekao je da dve zemlje imaju dugu tradiciju prijateljstva.

"Bolje upoznavanje naroda i kultura predstavlja osnovu svakog produbljivanja odnosa između država", rekao je Bačević, ističući važnost otvaranja Kulturnog centra Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu.

"Veoma sam ponosan na činjenicu da su tokom mog mandata u Pekingu odnosi dve zemlje podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, što je učinjeno prilikom posete predsednika Si Đinpinga Beogradu 2016. godine", naveo je Bačević u govoru, nakon intoniranja himni Srbije i Kine.

Bačević je najavio da će u aprilu predsednik Aleksandar Vučić učestvovati na Drugom forumu "Pojas i put", a premijerka Ana Brnabić na Samitu 16+1 u Dubrovniku.

Ambasador je govorio i o ekonomskoj saradnji Kine i Srbije i ocenio da je kineska investicija u Železaru Smederevo "značajna za razvoj srpske privrede, ali i važna u socijalnom kontekstu jer je sačuvano 5.000 radnih mesta".

"Zadovoljni smo napretkom infrastrukturnih projekata koji se sprovode u saradnji sa Kinom u Srbiji, među kojima posebno želim da pomenem prugu Beograd–Budimpešta, kao projekat koji predstavlja početak mnogo značajnijeg strukturnog povezivanja južne i centralne Evrope sa Kinom", podvukao je Bačević.

Srpski ambasador je podsetio da se za nekoliko dana obeležavaju dve decenije od NATO bombardovanja Srbije.

"Uvek ćemo pamtiti da su Kina i njen narod tada, kao i sada, bili uz nas, da su branili poziciju zasnovanu na međunarodnom pravu i delili našu sudbinu", istakao je Bačević, zahvaljujući se Kini što brani suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи