Brnabić: Bombardovanje nije bilo naša greška

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je da je bombardovanje SR Jugoslavije bilo greška drugih, a ne građana koji su usred Evrope na kraju 20. veka bili žrtve onih sa kojima su se u dva svetska rata borili.

"Za našu zajedničku budućnost bilo bi dobro da i oni budu toga svesni, da budu svesni greške agresije nad nedužnim stanovništvom", rekla je Brnabićeva otvarajući konferenciju "Bombardovanje SR Jugoslavije 20 godina posle".

Premijerka je rekla da Srbiji niko ne treba da spočitava greške iz prošlosti, jer je svesna da nije bezgrešna, ali da je bombardovanje bila greška drugih.

"Ali Srbija mora da pokuša da oprosti, jer je jedini put da ostvarimo sve naše potencijale, a ja verujem da ih imamo mnogo, da se okrenemo budućnosti, partnerstvu i saradnji", rekla je premijerka.

Ona je istakla da Srbija nikada neće zaboraviti prijatelje koji su bili na njenoj strani kada je bilo najteže, ali da će nastaviti da gradi mostove ka onima sa kojima se 1999. godine nije razumela, a danas je blizak partner, kao i ka onima sa kojima se ni danas ne razume. 

"Samo tako možemo izgraditi prosperitetnu i modernu Srbiju", rekla je premijerka.

Istakla je da Srbija ne sme da zaboravi 1999. godinu, žrtve, porušene mostove i fabrike, kao ni sve ono za šta je u to vreme izmišljen više nego uvredljiv termin "kolateralna šteta".

Geopolitički interes NATO-a – jedan od uzroka bombardovanja

Učesnici konferencije izneli su prognoze da će odnosi na međunarodnoj sceni nastaviti da se redefinišu i da svet ulazi u period okončanja zapadne prevlasti.

Profesor sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost Branko Krga rekao je da je uzrok bombardovanja pre svega bio geopolitički interes vodećih zemalja NATO-a.

Kaže i da je poslednjih 20 godina pokazalo da je agresija bila velika greška i da su pogrešne i posledice do kojih je ona dovela, te da je naneta velika šteta Jugoslaviji, posebno Srbiji, a da ništa nije postignuto.

Krga, koji je 1999. godine bio šef vojnoobaveštajne službe, a potom i načelnik Generalštaba, rekao je da se "činilo sve" da do sukoba sa Albancima i konflikta sa NATO-om ne dođe i da se problemi reše mirnim putem, ali da nisu uspeli. 

Profesor sa Istraživačkog centra za jugoistočnu Evropu Gordon Bardoš kaže da je intervencija 1999. godine bila prvi marker koji je pokazao kako će od tog momenta SAD voditi svoju spoljnu politiku i kako će posmatrati međunarodne odnose.

"SAD su u poslednjih 20 godina – 19 godina u ratu"

Navodeći da su SAD u poslednjih 20 godina 19 godina bile u ratu, Bardoš je rekao da je ta zemlja tokom Hladnog rata imala nešto više od 40 intervencija širom sveta, a posle 1991. nebrojeno više.

Naveo je i primer napada dronovima, ističući da je za vreme predsednika Obame odobreno 1.878 intervencija, a za samo dve godine Trampove vlasti 2.243.

Zaključio je da ratovi koje su vodile SAD posle napada na Svetski trgovinski centar i druge mete 2001. godine nisu ostvarili svoje ciljeve.

Profesorka Beatris Bisio sa Univerziteta u Riju, u Brazilu, rekla je da su potvrđene prognoze da dolazi do velike promene posle kraja Hladnog rata i raspada SSSR, kada se činilo da su SAD vrhovni gospodar sveta, i da počinje pad Zapada i NATO-a, i uspon Azije.

"To može da znači da ulazimo u period haotičnog okončanja zapadne prevlasti u svetu. Ako je 19. vek bio vek Evrope, 20. vek SAD, sad smo na tački kad možemo da kažemo da je ovo vek Azije", rekla je profesorka Bisio.

Podsetivši na partnerstvo Rusije i Kine, ona je rekla da takvi odnosi redefinišu međunarodnu scenu i dodala da se postavlja pitanje može li ovakav period voditi svet ka značajnim konfrontacijama.

Profesor Liju Cuokuej iz Pekinga rekao je da je i bombardovanje Jugoslavije pokazalo da u svetu i dalje postoje politika sile i hegemonija, koja je najveća pretnja miru u svetu.

"Za Kinu su razvoj i saradnja najbolji odgovori hegemoniji i politici sile, a moramo naći partnere sa kojima ćemo se protiv toga boriti", rekao je on i istakao da je za građane važno da država gleda u budućnost.

On je naveo da su evropske integracije pravi put za Srbiju te istakao da je siguran da je srpski narod mudar i sposoban da reši i pitanje Kosova.

broj komentara 16 pošalji komentar
(nedelja, 24. mar 2019, 02:22) - anonymous [neregistrovani]

Tužba

I na posao, svi za jednog i jedan za sve, protiv NATO zlikovaca.
Nema opraštanja i gledanja kroz prste.
Moraju sve platiti svi agresori.

(petak, 22. mar 2019, 18:35) - anonymous [neregistrovani]

Jos kako smo se razumeli

Razumeli smo i 1999 godine sta je cilj,a danas razumemo gde taj cilj vodi. Sa neprijateljima dok ne plate stetu i dok ne budu odgovarili za pocinjen zlocin nema ni mostova ni prijateljstva.

(petak, 22. mar 2019, 16:42) - anonymous [neregistrovani]

Bravo Ana

Treba im to reci u lice sa vrha vlasti tako da ne misle da smo zaboravni.znaju oni za sva svoja nedela ali kada savest nije cista nije lako.treba se znati i izvinit.kao sto rece njegos,kome zakon lezi u topuzu tragovi mu smrde            necovjestvom.najvaznije je da mi i nasa deca znaju istinu kao i nasi prijatelji sirom sveta.

(petak, 22. mar 2019, 13:49) - Vanja [neregistrovani]

Bombardovanje

Gospodjo Brnabic nazovite stvar pravim imenom:NATO agresija je bila nelegitimna i njihova najveca greska posle Drugog svetskog rata.Zasto se bre ustrucavamo bar radi ovoga ako moramo zbog milion drugih stvari?

(petak, 22. mar 2019, 13:32) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor na to pitanje je jednostavan i - lak! Oni silom uvode "demokratiju", da bi....

Oni silom uvode "demokratiju", da bi te zemlje opljackali i - unistili!Ujedno da uniste svaku mogucu prepreku, koja im stoji na putu, ka bogatstvima - Rusije!Verujem, da i ti sam to znas, i bolje od mene, ali 'ajde.....

(petak, 22. mar 2019, 13:11) - anonymous [neregistrovani]

Dobro. Ajmo ovako sa jednim pitanjem zdravom razumu:

Zašto je zapadnom svetu toliko stalo da "demokratizuju" ceo svet? Ili još bolje: Da li je zapadu zaista toliko stalo da i ostale "nedemokratske zemlje" žive dobro kao oni pa im na sve moguće načine pokušavaju da uvedu demokratiju, a najviše vole da to rade na silu.

(petak, 22. mar 2019, 12:52) - anonymous [neregistrovani]

sudbina

Pitanje od svih pitanja je da li smo pre bombardovanja shvatili da ce biti vrlo tezak razvod braka od drugih republika koje su sacinjavale SFRJ?

(petak, 22. mar 2019, 12:03) - Bobi [neregistrovani]

ljudska prava

U ime zastite ljudskih prava na Kosovu Nato bombarduje mostove kod Novog Sada, unistava infrastrukturu Srbije, bombarduje fabrike, unistava elektro privredu, terorise ceo jedan narod, celu drzavu i za sve to ne odgovaraju nit pred kim na ovom svetu.Ako vec nista ne mozemo protiv Nato imperijalista, barem mozemo da ne oprostimo i ne zaboravimo.

(petak, 22. mar 2019, 12:00) - anonymous [neregistrovani]

Gospođice Premijerka,

Da li Vi to tražite da oprostimo pogibiju devojčice koja se vraćala kući iz škole sva srećna i presrećna što je osvojila nagradu na takmičenju iz matematike i jedva čekajući da tu sreću podeli sa svojim najbližima u kući, kad ju je NATO bomba presrela na Varvarinskom mostu !!???... Je to tražite da oprostimo gospođice Brnabić?... Vi to ne razumete.... Nikad nećete moći da razumete.

(petak, 22. mar 2019, 11:58) - milan [neregistrovani]

Zločin

Taj zločin možete kompenzirati samo tako da nikada,
nikada...ne priznate Kosovo kao državu.To vam
dozvoljava i rezolucija Ujedinjenih Naroda 1244.Ako
ga ikada priznate, onda je bombardovanje postiglo
svoje, a vi ćete i službeno kapitulirati.