Protesti "1 od 5 miliona" u više gradova Srbije

Večeras su protesti "1 od 5 miliona" održani u Zrenjaninu, Trsteniku i Knjaževcu. Učesnici protesta traže promenu republičke i lokalne vlasti a od medija zahtevaju da izveštavaju o protestima i obezbede prostor za one koji drugačije misle.

U Trsteniku su desetu nedelju zaredom održani protesti građana "1 od 5 miliona" u znak podrške zahtevima za promenom republičke vlasti i kao znak nezadovoljstva stanjem u opštini, zbog čega se traži ostavka čelnika lokalne samouprave.

Okupljenima na platou ispred zgrade Opštine obratili su se Trsteničani Bojan Petrović i Anđelka Karamarković, diplomac Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu a potom i lider "Dveri" Boško Obradović.

Protestna šetnja i ove nedelje završena je ispred zgrade RTV Trstenik koja je, kako je rečeno, već tri godine javni servis vladajuće stranke.

Nezadovoljni građani od rukovodstva ove medijske kuće zahtevaju da izveštava o protestima i obezbedi u informativnom programu prostor za one koji drugačije misle. Protest je završen bez incidenata.

Osmi protest koji je održan u Zrenjaninu pod nazivom "Jedan od pet miliona" bio je ujedno i podrška članovima Partije ujedinjenih fantoma iz ovog grada Miljanu Čičiću i Milanu Pernatu koji su optuženi da su u zgradu RTS-a uneli električnu testeru.

Ovom prilikom je istaknuto da će oni morati krivično da odgovaraju za delo koje nisu ni počinili, a pozajmljenu električnu testeru su koristili za performans.

"Što nas ubeđuju da je pala nezaposlenost a ona je pala zbog toga što nam mladi odlaze. Što nas ubeđuju da su nam najveće plate u Evropi a one su najmanje na Balkanu. Što nas ubeđuju da je smanjen javni dug a on povećan za deset milijardi. Što nas ubeđuju da čine sve da podstaknu rađanje a imamo porodilje koje imaju naknadu za bebe od hiljadu dinara a hrana i pelene za bebe su skuplje nego u Nemačkoj. Zato je narod ustao neće da sluša laži, prevare", poručio je pokrajinski poslanik Demokratske stranke Miroslav Vasin.

Sa protesta kome je prisustvovao i Dragan Đilas, još jednom je izraženo nezadovoljstvo aktuelnom vlašću i istaknuto da se okupljeni na ovaj način bore za normalnu pravnu državu.

Đilas je rekao da u Srbiji "više neće moći da se hapse ljudi koji drugačije misle, niti da neko zloupotrebljava uniforme da bi tukao neistomišljenike". "Svi koji su to radili, zbog toga će biti procesuirani i u skladu sa zakonom kažnjeni", rekao je Dragan Đilas, saopštava SzS.

Večeras je u Knjaževcu, za razliku od prethodnih šest nedelja protest "1 od 5 miliona" počeo u 19 sati.

Zahtevane su ostavke predsednika Republike Aleksandra Vučića, ministra policije Nebojše Stefanovića, predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i smena celokupnog rukovodstva RTS-a.

Zatražene su i ostavke predsednika opštine Knjaževac i njegovih saradnika zbog, kako kažu, loše politike koja uzrokuje iseljavanje mladih iz te opštine. Na skupu je prvi put, na video-bimu, emitovan "dnevnik slobodnih građana Knjaževca".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво