DS: Presuda Karadžiću dokaz da nema kolektivne krivice

Presude Radovanu Karadžiću bitna je za suočavanje sa prošlošću, utvrđivanje odgovornosti i stvaranje pretpostavki za građenje budućnosti bez hipoteke prošlosti, saopštila je Demokratska stranka.

U saopštenju DS-a navodi se da se "presudom Karadžiću utvrđuje pojedinačna odgovornost i dokazuje da srpski narod, kolektivno, ne nosi krivicu za učinjene zločine", što, kako se ocenjuje, pruža satisfakciju žrtvama i nadu svima koji se bore za humane ideale slobode, mira i razumevanja.

Ističe se da je odgovornost pojedinaca i stranaka, društva u celini da se spreče revizionistička tumačenja, nacionalističku retoriku i nasilje prema neistomišljenicima, jer vraćanje u prošlost koja razdvaja može samo produbiti krizu u odnosima u regionu.

Demokratska stranka osuđuje svaku relativizaciju presude i pri tom poziva aktuelnu vlast i Aleksandra Vučića da prestane, kako tvrde, sa "kampanjom predstavljanja ratnih zločinaca kao heroja".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво