Rasprava o finansiranju Vojvodine

Skupština Srbije završila je za danas rad, a raspravu o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i Predlogu rezolucije u Vojvodini, koji su podneli poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, nastaviće u četvrtak. Vlada Srbije odbila je oba predložena rešenja, a nadležni skuštinski odbor je ocenio da je rezolucija neustavna.

Predlog je ispred LSV-a obrazložio Nenad Čanak dok su poslanici SNS-a SPS-a i SRS-a rekli da je predlog neprihvatljiv i da neće glasati za njega. Čanak je rekao da predloženim rešenjima niko ne poriče neodvojivost Vojvodine od Srbije, kao i da Vojvodina ne može biti nezavisna država ali da bi usvajanjem tih zakona Srbija izašla iz "nepravnog i antiustavnog položaja u kome se nalazi u odnosu na Vojvodinu".

Čanak je obrazlažući taj zakon u parlamentu o kojem se raspravlja na inicijativu LSV upitao poslanike da li znaju kako se gleda na Srbiju kada ne poštuje sopstveni Ustav već deset godina, s obzirom da je takav zakon trebalo da se donese još 2008. godine.

On smatra da je rešenje koje je predložila LSV izbalansirano i da daje šansu da Srbija izađe iz "nepravnog" položaja, ali i da kao uređena država počne da razvija srednji nivo vlasti koji bi, kaže, omogićio da i drugi gradovi počnu da funkcinišu kako treba.

Naveo je i da je utvrđeno da tri sedmine budžeta Vojvodine treba da ide u kapitalne rashode, ali je primetio da bi oni "prvo morali da postoje".

Čanak je rekao i da će Vojvodina prestati da postoji ukoliko se bude stalno išlo za tim da se autonomija ukine, zabrani ili obesmisli, ali ne tako što će se nekim čudom "izmutirati u nešto što nije", nego tako što ćete imati situaciju da će veliki broj ljudi otići iz nje.

Lider LSV je zaključio da Vojvodina mora da dobije mogućnost odlučivanja u okviru svojih nadležnosti na svojoj teritoriji kako bi se zaustavilo iseljavanje.

SNS, SPS i SRS protiv predloga 

Predlog zakona o finansiranju Vojvodine je neprihvatljiv za Vladu Srbije i SNS, izjavila je poslanica te stranke Aleksandra Tomić.

"Treba da razgovaramo o finansiranju Vojvodine, ali ovakav koncept je neprihvatljiv za SNS i vladu koja odgovorno vodi ovu državu", rekla je Tomić u obraćanju tokom rasprave o predloženom zakonu u parlamentu, koji neće podržati ni SPS ni SRS.

Tomić je rekla i da Vojvodina dobija mnogo više sredstava od države nego što je to predviđeno, te da će mnogo više prihodovati i od projekata izgradnje gasovoda Turski tok i pruge Beograd - Budimpešta.

Poslanik i lider SRS Vojislav Šešelj je rekao da ta stranka neće podržati zakon te dodao da je zaccuđen što je na dnevni red stavljen taj predlog.

On je podsetio da je identičan zakonski predlog 2016. godine podnela poslanica DS Aleksandra Jerkov.

Poslanik SPS Dušan Bajatović istakao je da je Vojvodina deo Srbije i da je i Čanku jasno da separatistički projekti nemaju nikakve šanse.

On je istakao da autonomija Vojvodine mora da počiva na Ustavu i da i inače ne treba koristiti termine i zahteve tako da građani Srbije imaju sumnju šta su političke namere onih koji ih iznose.

Bajatović je rekao da sudska, izvršna i zakonodavna vlast, vojska, policija pa i poreska uprava treba da ostanu jedinstvene, te istakao da je moguće uspostaviti neki srednji nivo vlasti na nivou AP Vojvodina, ali da to ne sme da ugrožava ono što bi bio imperativ od strane republike.

"Dobro je da se priča o Vojvodini, jer oni koji se bave politikom znaju da nije dobro da postoje otvorena pitanja koja 'vise u vazduhu", rekao je Bajatović novinarima u parlamentu.

Naveo je da je za njih prioritetno pitanje KIM, pa status Republike Srpske i dodao da diskusija o Vojvodini nije loša, međutim, ponovio je da neće imati politički rezultat već poruke prema javnosti.

Pastor: Glasaćemo, nadam se da nećemo biti jedini

Poslanik Saveza Vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da će ta stranka podržati Predlog zakona o finansiranju Vojvodine iako su, kako kaže, u pravu oni koji kažu da taj zakon u formi u kojoj je podnet nije primenljiv.

"Da postoji politička volja za usvajanje predloga zakona, mi bismo podneli amandmane, ali pošto je evidentno da neće, mi to nismo učinili. Svakako ćemo podržati zakon, nadam se da nećemo biti jedini i da će i predlagač glasati za svoj zakon. Možda se tu nađe još neko", rekao je Pastor u plenumskoj raspravi.

Pastor je zahvalio Maji Gojković što je na dnevni red uvrstila predlog koji je došao iz opozicije, navodeći da se to do 2012.godine nikada nije dogodilo, a da se od 2012. godine do danas to desilo tri puta.

Za deo opozicije koja bojkotuje rad skupštine rasprava o ovim predlozima predstavlja farsu.

"I to je efekat našeg bojkota parlamenta. Počeli su da čitaju naše zakone, koriste ih kao svoje i očigledno spremni da o njima raspravljaju", rekao je poslanik DS-a Goran Ćirić.

Iako neće podržati predloge veliki broj poslanika prijavio se za raspravu, pa će se debata nastaviti i sutra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво