Opozicija o izricanju presude Karadžiću

Poslanici opozicije koji bojkotuju rad parlamenta različito su komentarisali predstojeće izricanje drugostepene presude u Hagu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Šefica poslaničke grupe "Nova Srbija – Pokret za spas Srbije" Sanda Rašković Ivić rekla je novinarima u parlamentu da veruje da Radovan Karadžić neće biti oslobođen.

"Smatram da je Haški tribunal pokazao dvostruke aršine, da oslobađanje i Ramuša Haradinaja i Nasera Orića nije doprinelo pomirenju, jer ako imate samo srpske zvaničnike ili generale koji su osuđeni za nešto a na drugim stranama nemate, onda tu nema pomirenja", istakla je Rašković Ivićeva.

Dodala je da je vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci "pripala sreća", jer je haško poglavlje već bilo zatvoreno kada su oni došli na vlast, pa nisu morali da sarađuju s Haškim tribunalom za ratne zločine.

Poslanik DS Goran Ćirić nije želeo da komentariše izricanje presude, i dodao da je jasno da poslanici Saveza za Srbiju neće imati iste stavove.

"Sačekaćemo presudu, ne bih je prejudicirao, iako možemo da pretpostavimo. Izaći ćemo sa saopštenjem i izjavama tek posle presude", rekao je Ćirić.

Poslanik Dveri Dragan Vesović rekao je da Dveri nikada ne bi izručile nijednog Srbina "lažnom" Haškom tribunalu.

Istakao je da Srbija ima svoje institucije pred kojima se, ako je potrebno, mogu sprovoditi procesi.

Samostalni poslanik Zoran Živković rekao je da je devedesetih godina nesumnjivo učinjeno puno zločina prema svim narodima i u BiH, Hrvatskoj i Srbiji i da krivci moraju biti kažnjeni bez izuzetka.

Ocenio je da je Hag načinio propust zbog toga što je Slobodan Milošević umro pre nego što je dobio zaluženu kaznu, ali i time što mu se nije sudilo u Srbiji.

Važno je, istakao je Živković, da građani u regionu ne guraju pod tepih ružnu stranu istorije i ne optužuju cele narode za genocid i ratne zločine, jer se tačno zna ko je šta uradio.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu (naslednik Haškog tribunala za ratne zločine) izreći će danas, nakon tri godine žalbenog postupka, drugostepenu presudu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Izricanje pravosnažne presude po žalbama haškog optuženika Radovana Karadžića, zakazano je za 14 sati i biće prenošeno sa 30 minuta odloženo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво