SzS: Rasprava o Vojvodini farsa i fingiranje demokratije

Poslanici opozicionog Saveza za Srbiju ocenjuju da je rasprava u Skupštini Srbije o aktima o Vojvodini koje je predložio lider opozicione Lige socijaldemokrata vojvodine Nenad Čanak, farsa i predstava koja ima za cilj fingiranje dijaloga i podelu opozicije na podobnu i nepodobnu.

Poslanici SzS-a i pojedini samostalni poslanici koji bojkotuju rad skupštine, rekli su na konferenciji za novinare u holu parlamenta da je sednica, na čijem su dnevnom redu Predlog zakona o finansiranju Vojvodine i Predlog rezolucije o Vojvodini, ismevanje demokratije i podsećaju da predložene akte nisu prihvatili ni vlada ni resorni odbori.

Poslanica Sanda Rašković Ivić smatra da je današnja sednica farsa koja ima za cilj da podeli opoziciju na podobnu, koja sedi u sali, i nepodobnu, koja demonstrira i bojkotuje skupštinu.

"Čemu služi ova sednica o Vojvodini kada je jasno da zakone nije prihvatila ni vlada ni resorni odbori... U situaciji kada imamo proteste, hapšenje dece od 18 godina, opsadu Predsedništva, oni pričaju o nečemu što nemaju ni nameru da usvoje", upitala je Rašković Ivićeva.

Ocenjuje da je to fingiranje demokratije i dodatno ruženje opozicije, te da će se na današnjoj sednici više pričati o opoziciji koja je aktivna u građanskim i političkim protestima širom zemlje nego o Vojvodini.

"Opozicija dobija dodatne argumente za bojkot, jer sada nije u toku sednica parlamenta već najobičnija farsa", rekla je Rašković Ivićeva.

Poslanik DS-a Goran Ćirić navodi da je današnja sednica simulacija rada parlamenta jer predložene tačke dnevnog reda nisu prihvatili ni vlada ni nadležni skupšitnki odbori, te podsetio da je poslanica DS-a Aleksandra Jerkov već predlagala istovetni zakon.

"Počeli su da čitaju naše zakone, koriste ih kao svoje, spremni su da o njima raspravljaju. Da li će ih usvojiti, verovatno ne zbog stava vlade i drugih odbora koji govore da je protivustavan, ali sačekaćemo da vidimo", rekao je Ćirić i dodao da do sad nijedan zakon koji je predložila opozicija nije prihvaćen.

Ocenjuje da vlast želi da napravi "predstavu" u parlamentu u danima kada se, kaže, hapse deca koja iskazuju svoje nezadovoljstvo državom.

I poslanik Dveri Dragan Vesović rekao je da je rasprava o ovom zakonu ismevanje i izrugavanje ruglu osnova demokratije i parlamentarizma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво