Đurić Prištini: Dalje ruke od našeg univerziteta

Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici bio je i biće u srpskom obrazovnom sistemu, ističe direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Privremenim institucijama u Prištini poručuje: "Dalje ruke od našeg univerziteta, jer on se ne otima već se na njemu stiče znanje!"

Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici deo je Evropske asocijacije univerziteta i sa blizu 8.000 aktivnih studenata bio je i ostaje stub srpskog opstanka na KiM, navodi se na sajtu Kancelarije za KiM.

"Zato je svaki napad na njegov sadašnji status zapravo napad na elementarna prava srpskog naroda i akt agresivne samovolje koja za cilj ima isključivo otežavanje opstanka našeg naroda na KiM", naveo je Đurić.

Podseća da je Prištinski univerzitet je svojevremeno i osnovan kao ogranak Beogradskog univerziteta, i da je danas jedina visokoškolska ustanova sa nastavom na srpskom u južnoj srpskoj pokrajini.

"U Prištini su svesni sa kolikom upornošću i ljubavlju srpski studenti i profesori čuvaju svoju zemlju i bore se za nju, i to im očigledno smeta", navodi Đurić.

Poručuje da Srbi na KiM nikada neće predati svoj univerzitet i da se nikada neće odreći prava da se školuju na svom jeziku i u okviru obrazovnog sistema svoje države Srbije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво