Smajlović: Haški sud osnovan da bi se Srbi osudili za rat

Međunarodni sud u Hagu izreći će danas konačnu presudu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Novinarka Ljiljana Smajlović smatra da će Karadžiću biti potvrđena presuda od 40 godina zatvora. Za građane Srbije najvažnije je da se ne promeni odredba u presudi da nije bilo organizovanog zločinačkog poduhvata sa Beogradom.

Ljiljana Smajlović je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekla da bi potvrda presude praktično značila da bi Radovan Karadžić morao da ostane u zatvoru još 19 godina.

"Kad uračunate u tu presudu od 40 godina, onih osam godina što je već u pritvoru i imate onaj princip da nakon dve trećine odslužene kazne možete da izađete, to je praktično skoro doživotno", ocenjuje Smajlovićeva.

Dodaje da građane Srbije posebno interesuje da li će se promeniti odredba u presudi da nije bilo organizovanog zločinačkog poduhvata sa Beogradom.

"Ako se sad odjednom promeni presuda Suda i kaže da postoji zločinačko udruživanje sa Beogradom, to bi stvarno bio ozbiljan udarac na Srbiju. Pretpostavljam da bi to ohrabrilo one koji pokušavaju da nas opet odvuku na Međunarodni sud pravde, ali ja u to zaista ne verujem", ocenjuje Smajlovićeva.

Dodaje da je Džefri Najs sam izjavio da nikada nisu mogli da dokažu vezu sa Beogradom.

Rekla je da je Haški tribunal osnovan zbog Srbije i dodaje da sada to niko i ne osporava.

"U kulturi Haškog tribunala je – mi smo osnovani zbog Srba, da bismo osudili Srbe, to sad i ne osporava više niko od američkih analitičara koji se bave političkim naukama. Sud je osnovan da bi se reklo Srbi su krivi za rat, izvešćemo i kazniti njihove lidere", navodi Smajlovićeva.

Ocenjuje da je ispunjena svrha suda. "Ja mislim da se ta svrha suda ispunila. Osamdeset odsto svih ljudi koji su tamo osuđeni za ratne zločine su Srbi, a za zločine nad Srbima, ni u BiH ni u Hrvatskoj koliko ja znam nema presuda. Postoje presude Hrvata za zločine nad Muslimanima, ali ne i nad Srbima", ističe Smajlovićeva.

Dodaje da su i dalje na slobodi Naser Orić, Ante Gotovina, Ramuš Haradinaj...

Komentarišući odluku suda da neće biti direktnog prenosa presude Karadžiću zbog slučaja "Praljak", ocenjuje da tom odlukom Sud samo sebe štiti.

"Ova mera štiti samo sud jer se taj sud strašno obrukao kada je Praljak popio otrov, a ambulantnim kolima je trebalo čitava tri sata da dođu do sudnice od bolnice koja je na 15 minuta hoda od Haškog tribunala", zaključila je Smajlovićeva.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 20. mar 2019, 13:30) - sasa [neregistrovani]

Sud?

Kako se to Amerika poziva na presude suda za koju taj sud ne vazi!!?? Sud da bi dobio naziv sud, tj. preduslov je da on vazi za sve, u suprotnom on to nije i ne moze biti. I niko o toj "izuzetnosti" i dvostrukim standardima u svetu ni ne govori. Propagada i narativi putem medija su izgleda pobedili i postali dovoljno pokrice za bilo sta, pa i za nepravde i zlocine i promene rezima koka to mocnicima i siledzijama odgovara.

(sreda, 20. mar 2019, 11:32) - Воронцов [neregistrovani]

Одговорност целог СБ УН

У овом случају не могу рећи да је за постојање Хашког суда таквог какав јесте одговоран само Запад већ мислим да је одговоран цео тадашњи СБ УН који га формирао као и одговорност је и у каснијим фазама јер практично нико реално није надгледао рад тог суда и суд је могао да ради шта хоће. Новац је у пирању. Онај ко им је давао новац за њега су и радили.

(sreda, 20. mar 2019, 10:21) - milan lala [neregistrovani]

"Sud"

Tacno tako postovana gospodjo Smajlovic . Sud su osnovali agresori na Srbiju da bi zrtvu Srbiju i Srbe proglasili krivim . Sud u Hagu je privatni sud NATO-pakta i SAD. Taj toboz sud nema nista zajednicko sa pravom i pravdom.