PSG poziva međunarodne federacije novinara da formiraju nezavisnu komisiju

Pokret slobodnih građana poziva da Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ), koje su juče osudile upad u RTS, formiraju nezavisnu komisiju koja će oceniti stepen slobode medija u Srbiji.

U saopštenju se navodi da bi nezavisna komisija trebalo naročito da oceni istinitost, blagovremenost i tačnost informacija koje se plasiraju preko Javnog servisa i svih drugih medija sa nacionalnom frekvencijom.

"Nezavisna komisija bi bila dužna da u šest meseci prati i izvesti IFJ, EFJ, Evropski parlament, Evropsku komisiju i OEBS o stanju slobode medija u Srbiji i daju smernice za dalje delovanje", piše u saopštenju.

PSG navodi da je upad građana u RTS potpuno opravdan.

"S obzirom na to da je ova medijska kuća mnogo detaljnije izveštavala sa protesta koji se dešavaju u Francuskoj, nego sa onih koji se već tri meseca održavaju u preko sto gradova u Srbiji. Novinari ove medijske kuće ni na koji način nisu bili ugroženi, a jedini zahtev koji su demontranti za njih imali jeste da svoj posao rade prema Kodeksu novinara Srbije", navodi se u saopštenju.

Ovaj pokret posebno ukazuje na rečenicu iz saopštenja IFJ i EFJ, da je nedopustiv upad u prostorije bilo kog medija u demokratskoj zemlji.

"Srbija nije demokratska zemlja, slobodnih izbora nema, a čak je i prema oceni organizacije ‘Fridom haus' proglašena za delimično slobodnu zemlju", piše PSG.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво