PSG poziva međunarodne federacije novinara da formiraju nezavisnu komisiju

Pokret slobodnih građana poziva da Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ), koje su juče osudile upad u RTS, formiraju nezavisnu komisiju koja će oceniti stepen slobode medija u Srbiji.

U saopštenju se navodi da bi nezavisna komisija trebalo naročito da oceni istinitost, blagovremenost i tačnost informacija koje se plasiraju preko Javnog servisa i svih drugih medija sa nacionalnom frekvencijom.

"Nezavisna komisija bi bila dužna da u šest meseci prati i izvesti IFJ, EFJ, Evropski parlament, Evropsku komisiju i OEBS o stanju slobode medija u Srbiji i daju smernice za dalje delovanje", piše u saopštenju.

PSG navodi da je upad građana u RTS potpuno opravdan.

"S obzirom na to da je ova medijska kuća mnogo detaljnije izveštavala sa protesta koji se dešavaju u Francuskoj, nego sa onih koji se već tri meseca održavaju u preko sto gradova u Srbiji. Novinari ove medijske kuće ni na koji način nisu bili ugroženi, a jedini zahtev koji su demontranti za njih imali jeste da svoj posao rade prema Kodeksu novinara Srbije", navodi se u saopštenju.

Ovaj pokret posebno ukazuje na rečenicu iz saopštenja IFJ i EFJ, da je nedopustiv upad u prostorije bilo kog medija u demokratskoj zemlji.

"Srbija nije demokratska zemlja, slobodnih izbora nema, a čak je i prema oceni organizacije ‘Fridom haus' proglašena za delimično slobodnu zemlju", piše PSG.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 20. mar 2019, 13:20) - Drmr [neregistrovani]

Demokratija

Gosoda iz PSG izjavljuju da u Srbiji nema demokratije,da Srbija nije demokratska drzava,opravdavaju nasilni upad u RTS.Da se zna,u demokratskim drzavama postuju se zakoni,svaki prekrsaj zakona se kaznjava,vredjanje i omalovazavanje ljudi se kaaznjava,svi protesti bilo kog oblika moraju biti prijavljeni i odobreni.A sta se radi u Srbiji,ne postuju se zakoni protestuje se kad ko pozeli bez prijavljivanja i odobrenja,ometaju se gradjani koji nisu ucesnici protesta,saobracaj se ometa.U pravu ste da nema demokratije u Srbiji, jer se demokratske vrednosti ne postuju,samo je mali primer gore navedenog desavanja u Srbiji

(sreda, 20. mar 2019, 12:40) - Milojko [neregistrovani]

PSG

Znaci tako vi iz PSG opradavate upad u RTS,kako vas nije sramota da tako nesto izjavite,ometanje i zastrasivanje zaposlenih u RTS-u za vas je opravdno.