PSG osuđuje hapšenje učesnika protesta

Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je "protivustavno hapšenje učesnika protesta tokom vikenda u Beogradu i dalje ponižavanje već uveliko urušenog pravnog poretka države, a sve u cilju zastrašivanja građana".

U saopštenju se navodi da je Prekršajni sud u Beogradu juče po kratkom potupku osudio Nikolu Dragosavljevića (21) na 30 dana zatvora zbog ulaska u zgradu Radio-televizije Srbije u okviru protesta "1 od 5 miliona".

Kako se navodi, sudija je pri donošenju presude cenila "paušalnu službenu belešku o obaveštenju 'primljenu od građana' kao adekvatan i neoboriv dokaz" i odbila da izvede dokaz saslušanjem svedoka, koji je predložio branilac okrivljenog, ceneći da će dovesti do "odugovlačenja postupka".

"U prevodu – 'neko' je pozvao policiju, rekao da je osuđeni mladić upao u zgradu RTS-a i na osnovu toga je Dragosavljević dobio zatvorsku kaznu. Bez preispitivanje prijave, bez utvrđivanja činjeničnog stanja, sa brojnim procesno-pravnim i materijalno-pravnim nedoslednostima", ističe u saopštenju PSG-a.

Prekršajni sud je, kako se doaje, za manje od jednog dana prekršio mnogobrojne garantije –Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i Ustav Srbije, te uskratio Dragosavljeviću pravo na slobodu, pravo na pravično suđenje i sigurnost u kaznenom pravu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво