Arsić: Odnosi Srbije i Rusije na istorijski najvišem nivou

Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić ocenio je na sastanku sa zamenikom predsednika Saveta Federacije Federalne skupštine Rusije Andrejom Turčakom da su odnosi Srbije i Rusije na istorijski najvišem nivou i da i dalje napreduju.

Arsić je naglasio da su bilateralni odnosi u gotovo svim oblastima na najvišem nivou i podsetio da je Srbija jedna od zemalja koje nisu uvele sankcije Ruskoj Federaciji 2014.godine.

"To nije bila samo politička odluka, već i želja srpskog naroda i takav stav ni u jednom momentu nije doveden u pitanje", kazao je Arsić.

Potpredsednik skupštine je ocenio da se saradnja na polju ekonomije razvija, kao i saradnja u oblasti kulture, nauke i odbrane, kao i da se mali broj zemalja može pohvaliti takvom saradnjom kakvu sa Ruskom Federacijom ima Srbija.

Arsić se i ovom prilikom zahvalio ruskim kolegama na principijelnom stavu po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Potpredsednik skupštine je ocenio da Ruska Federacija pokazuje istinsko prijateljstvo u odnosu na Srbiju, posebno poštujući međunarodno pravo i Povelju UN. Ruskog kolegu Arsić je obavestio o kontinuiranom opredeljenju za vojnu neutralnost Republike Srbije.

Andrej Turčak je rekao da je Rusija uvek podržavala Srbiju, posebno tokom bombardovanja 1999.godine, kada je Savet Federacije osudio bombardovanje Srbije, što je predstavljalo akt agresije protiv jedne suverene evropske zemlje.

"Rusija je bila, jeste i biće uz Srbiju i dalje ćemo unapređivati sardanju na svim nivoima, iako su naši odnosi duboki i istorijski, a međuparlamentarna saradnja na visokom nivou", rekao je Turčak.

On je naveo i da je Rusiji važan stav Srbije u pogledu vojne neutralnosti. 

Milovan Drecun, predsednik PGP sa Rusijom i predsednik Odbora za KiM, član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i šef srpske delegacije pri ODKB rekao je da Srbija i Rusija svoje odnose treba i dalje da unapređuju, ali i osavremenjavaju.

Drecun je naveo da se dve zemlje suočavaju sa zajedničkim bezbednosnim izazovima i grade zajedničke kapacitete da im se suprotstave, te ponovio da Srbija ostaje vojno neutralna, iako unapređuje svoje odnose sa NATO kroz program Partnerstvo za mir. 

Zahvalio je Ruskoj Federaciji na podršci koju pruža Srbiji u vez s KiM, te podsetio da su grupe prijateljstava u parlamentima Srbije i Rusije potpisale protokol o saradnji, što je samo korak u doprinosu koji parlamentarci mogu dati unapređenju ekonomske saradnje dveju zemalja i povezivanju regiona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво