Nada u novu Evropu i pravedan pristup kosovskom pitanju

Slovenački poslanik i potpredsednik Slovenačke nacionalne stranke Jani Ivanuša smatra da je povlačenje prizanja kosovske nezavisnosti realan proces u okvirima Evropske unije, te dodaje da će novo rukovodstvo Unije, nakon izbora u maju, ponovo preispitati pravce njenog kretanja.

Jani Ivanuša je na međunarodnoj konferenciji "Kosovo i Metohija u novoj Evropi", u Beogradu u organizaciji Srpskog sabora Zavetnici, istakao da je kosovsko pitanje važno jer je došlo do novih smerova u evropskoj politici.

"Nadamo se da ćemo na ovoj konferenciji usvojiti nove smernice ka poništenju kosovske nezavisnosti, jer neke države su to već učinile, a neke žele to da učine", rekao je slovenački poslanik Tanjugu.

Za savetnika srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika Srđana Perišića nezavisno Kosovo je proizvod globalističke Evropske unije, odnosno globalističke Evrope i NATO-a.

"Nova Evropa po pitanju KiM znači da je Kosovo srpsko. Zato se NATO, globalističke organizacije i uopšteno globalisti protive tome, tako da ova konferencija predstavlja događaj koji označava da je uveliko pokrenuta ideja o stvaranju Nove Evrope", rekao je Perišić za Tanjug.

Prema njegovima rečima, Srbi, Srbija, Republika Srpska i KiM imaju budućnost, ali, kako navodi, potrebno je strpljenje i sačekati "novu Evropu koja dolazi iz – Rima, Slovačke, Češke, Francuske".

Članica Predsedništva Zavetnika i jedan od organizatora konferencije Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da je KiM srpska kulturna baština, kao i duhovna i kulturna kičma čitave Evrope, te da je na osnovu toga kosovsko-metohijsko pitanje ne samo srpsko pitanje već pitanje čitave Evrope, sveta, očuvanja međunarodnog prava i uopšte geopolitičkog autoriteta današnje Evrope.

"Na današnji dan, kada obeležavamo godišnjicu od martovskog pogroma nad Srbima na KiM (2004), mi se sećamo naših žrtava i naše obaveze da očuvamo bezbednost i mir za naše građane. Ali mir se neće čuvati povijanjem kičme, već uspravnim odnosom. Do sada je 13 zemalja povuklo priznanje Kosova, pet zemalja je demantovalo da je ikada priznalo Kosovo, dok je Egipat zamrzao ovo pitanje", istakla je Đurđević Stamenkovska u izjavi za Tanjug.

Dodaje da dve trećine čovečanstva živi u zemljama koji nisu priznali nezavisnost Kosova.

Dodaje da njen pokret, koji je napisao platformu o Kosovo i Metohiji, veruje da Srbija može da obnovi suverenitet na KiM, te da šalju poruka da se menjaju geopolitičke odnosi, da se menja stanoviste po tom pitanju i da će doći vreme kada će Srbija moći da zaštiti svoje interese na KiM.

Istoričar i član italijanskog Odbora za preispitivanje odluke o priznanju Kosova Stefano Bonilauri smatra da je Kosovo važno za Italiju jer je njegova država samo na sat vremena leta udaljena od Prištine.

"Nama je stalo do kosovskog problema jer kosovsko pitanje može da se pretvori u problem i za Italiju kako sa ekonomskog, tako sa i sa političkog i bezbednosnog ugla", istakao je Bonilauri.

Nada se da će se nakon evropskih izbora situaciju u Evropi promeniti na bolje, te da će konačno Evropa pronaći snage da se odupre stranom kolonijalizmu, koji najčešće, prema njegovim rečima, "dolazi sa druge strane okeana".

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 17. mar 2019, 22:34) - anonymous [neregistrovani]

Naravno 2

Kako, čime?

(nedelja, 17. mar 2019, 22:07) - Milos [neregistrovani]

Naravno

Naravno da ce Drzava Srbija u budocnosti obnoviti suverenitet nad Kosovom i Metohijom.