Parastos i šetnja u znak sećanja na žrtve martovskog pogroma

Više stotina Srba okupilo se na parastosu u manastiru Gračanica. Posle toga krenuli su u koloni glavnom ulicom ka Domu kulture i do obeliska postavljenog pre par godina u znak sećanja na ubijene Srbe tokom sukoba na KiM.

Danas se navršava 15 godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji. U talasu nasilja tada je ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Srušeno je i zapaljeno 35 crkava i manastira, oko 800 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja, a proterano je više od 4.000 Srba.

Godišnjica pogroma obeležava se i u Gračanici.

Više stotina Srba okupilo se na parastosu u manastiru Gračanica. Parastos je služio vladika Teodosije sa sveštenstvom. Posle toga krenuli su u koloni glavnom ulicom ka Domu kulture i do obeliska postavljenog pre par godina u znak sećanja na ubijene Srbe tokom sukoba na KiM.

Obeležavanju 15. godišnjice od pogroma prisustvuju članovi porodica nestalih i stradalih Srba, građani i predstavnici crkve, lokalne vlasti i Vlade Srbije.

Na akademiji u Gračanici istaknuto je da je pogrom samo jedno u nizu brojnih stradanja koji je pravoslavna crkva sa svojim narodom vekovima prošla na ovim mučeničkim prostorima.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Dejan Pavićević rekao je da možemo da oprostimo ali ne i da zaboravimo.  

U Kosovskoj Mitrovici položeno je cveće na spomen ploče u pogromu ubijenih Mitrovčana Bori Spasojeviću i Jani Tučev. Nakon toga je služen parastos kod spomenika Beli anđeo kod glavnog mosta na Ibru.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво