Od pogroma se nijedan komšija nije vratio u Obilić

Više hiljada Srba bilo je primorano da napusti svoje domove već prvog dana pogroma. Raseljeni su u druge delove Kosova ili na teritoriju centralne Srbije. Jedan od raseljenih je i Novica Stolić, koji kaže da se do danas niko od njegovih komšija nije vratio.

Novica Stolić je do 17. marta sa svojom petočlanom porodicom živeo u Obiliću, koji je morao da napusti.

Od tada se nije vraćao svom domu.

"Još dok smo bili tu počeli su da pale... Sada živim u Gračanici, u mirnijem delu gde živi srpski živalj, dok u Obiliću tamo gde mi je kuća spaljena, uzurpirana, retko kad i odlazim. Mada, želim da vidim gde sam živeo, a tamo vidim natpis da je kuća zauzeta ako se ja nekad ne vratim. Ja nisam hteo da prodajem, znači to je njihovo", rekao je Stolić.

Iz njegovog komšiluka se, kaže, niko nije vratio.

"Međunarodna zajednica je pokušavala da izvrši održivi povratak, ali prepreka je bila – pitati komšije da li će da nas prime da se ponovo vratimo svojoj kući. Tako da se niko nije vratio do današnjih dana", kaže Stolić.

Godišnjica pogroma na Kosovu i Metohiji obeležava se širom zemlje. Jedan od događaja biće u Gračanici, pored memorativnog obeležja podignutog u znak sećanja na nestale i ubijene Srbe.

Godišnjica pogroma biće organizovana i u severnom delu Kosovske Mitrovice.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 17. mar 2019, 11:16) - Воронцов [neregistrovani]

Под покровиотељством светског империјализма

Срби су страдали од албанских национал шовиниста чији су покровитељи светски империјалисти. И наравно како да се Срби врате у средине где су под заштитом зликовци спремни да Србима нанесу свакојаки злочин и штету.

(nedelja, 17. mar 2019, 10:40) - Biljana [neregistrovani]

pogrom

Pitam se samo da li nam je danas svejedno, da li smo kao narod zaboravili, da li stvarno imamo tako kratko pamćenje!? Da li samo danas trebamo o tome da pričamo ili je naša obaveza i dužnost prema potomcima da svakodnevno spominjemo pogrom Srba 2004.godine na Kosovu i Metohiji!! Šta vi mislite ?