Od pogroma se nijedan komšija nije vratio u Obilić

Više hiljada Srba bilo je primorano da napusti svoje domove već prvog dana pogroma. Raseljeni su u druge delove Kosova ili na teritoriju centralne Srbije. Jedan od raseljenih je i Novica Stolić, koji kaže da se do danas niko od njegovih komšija nije vratio.

Novica Stolić je do 17. marta sa svojom petočlanom porodicom živeo u Obiliću, koji je morao da napusti.

Od tada se nije vraćao svom domu.

"Još dok smo bili tu počeli su da pale... Sada živim u Gračanici, u mirnijem delu gde živi srpski živalj, dok u Obiliću tamo gde mi je kuća spaljena, uzurpirana, retko kad i odlazim. Mada, želim da vidim gde sam živeo, a tamo vidim natpis da je kuća zauzeta ako se ja nekad ne vratim. Ja nisam hteo da prodajem, znači to je njihovo", rekao je Stolić.

Iz njegovog komšiluka se, kaže, niko nije vratio.

"Međunarodna zajednica je pokušavala da izvrši održivi povratak, ali prepreka je bila – pitati komšije da li će da nas prime da se ponovo vratimo svojoj kući. Tako da se niko nije vratio do današnjih dana", kaže Stolić.

Godišnjica pogroma na Kosovu i Metohiji obeležava se širom zemlje. Jedan od događaja biće u Gračanici, pored memorativnog obeležja podignutog u znak sećanja na nestale i ubijene Srbe.

Godišnjica pogroma biće organizovana i u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво