Dačić: Napadač sa Novog Zelanda nema veze sa Srbijom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija najoštrije osuđuje teroristički napad na Novom Zelandu i istakao da napadač, bez obzira na razne izveštaje, nema nikakve veze sa Srbijom i da osuđuje te vrste zloupotreba.

terorističkom napadu na Novom Zelandu poginulo je 49, a ranjene desetine ljudi, a jedan od napadača je na oružju imao ispisana ćirilicom i imena – Miloš Obilić, Marko Miljanov Popović, Stefan Lazar, Bajo Pivljanin, dok neki mediji pišu da je bio inspirisan, između ostalog, srpskim napadima na muslimane.

"Srbija nema nikakve veze s tim, ne tražimo da iko sveti ijednu srpsku žrtvu u svetu. Osuđujemo tu vrstu zloupotrebe. To nanosi štetu srpskim interesima i uhapsićemo svakog za koga sumnjamo da ima tu vrstu interesovanja", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa šefom diplomatije Grenade Piterom Čarlsom Dejvidom.

Naveo je, takođe, da nema informacija da je na Novom Zelandu nastradao ijedan srpski državljanin.

Na pitanje novinara o tome da se piše ko je sve napadaču sa Novog Zelanda mogao da bude inspiracija za napad, uključujući i Srbiju, Dačić je rekao: "Čovek nema veze sa Srbijom, ne znam ko može da mu bude inspiracija, video sam i druga imena na spisku, pa zapitajte i druge zemlje kakve veze imaju sa njim."

Izrazio je saučešće porodicama poginulih i ranjenih u napadima dodavši da je reč o globalnom zlu protiv koga se može boriti samo zajedno i neselektivnim pristupom.

"Želim da napomenem da su mnoge zemlje tolerisale terorističke pokrete, nazivajući ih oslobodilačkim, pomagale njihov razvoj i da su u borbu protiv njih krenule tek kada su počele akcije širom sveta", rekao je Dačić dodajući da kada su "mudžahedini u BiH kotrljali srpske glave nije bilo zabrinutih na Zapadu, niti je bilo govora o islamskom fundamentalizmu i hrišćanskim vrednostima".

Osvrnuo se i na, kako je rekao, "srceparajuće reakcije Prištine".

"Kada Tači, Haradinaj daju tako srceparajuća saopštenja, moram da kažem da je zbog toga što misle da se time nanosi šteta srpskim interesima. Da je drugačije, takva saopštenja bi davali i protiv svojih boraca na strani Islamske države, kojih sada ima 300, što je najviše u Evropi proporcionalno broju stanovnika", rekao je Dačić.

Kako kaže, teroristi ne mogu da podržavaju borbu protiv terorizma.

"Kako teroristička OVK može da podržava borbu protiv terorizma", upitao je Dačić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 15. mar 2019, 16:06) - Memorija [neregistrovani]

"Kako teroristička OVK može da podržava borbu protiv terorizma", upitao je Dačić.

To je pitanje za ove sa zapada koji su ih obukli i naoruzali a prvo ih nazvali teroristickom organizacijom i stavili na crnu listu.