Fabrici: Nema promene formata dijaloga Beograda i Prištine

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je stav Evropske unije jasan i da nema promene formata u dijalogu između Beograda i Prištine.

Sem Fabrici je, odgovarajući na pitanje da prokomentariše "poziv izvestioca EP za Srbiju Dejvida Makalistera da se Rusija i SAD uključe u dijalog", rekao da je stav EU vrlo jasan - da je Unija tu da potpomogne dijalog između dve strane i da to radi po mandatu koji je dobila od Generalne skupštine UN.

"Znači, nema apsolutno nikakve promene formata. Ono za šta se mi zalažemo jeste da se postigne pravno obavezujući održiv sporazum, u skladu s međunarodnim pravom. To je rekla i visoka predstavnica Federika Mogerini u UN. Dodala je da, između ostalog, očekuje od članica UN podršku tom sporazumu, kada on bude bio donet", rekao je Fabrici.

Makalister je nedavno rekao da EU namerava da ostane posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, ali i da ima smisla da Rusija i SAD budu uključene u političku debatu o tome kako krenuti napred.

Fabrici je, na pitanje kako je moguće da Priština i dalje ne ukida takse na robu iz centralne Srbije, podsetio da je EU od početka tražila ukidanje taksi koje ne doprinose dijalogu i da bi taj jednostrani čin morao da se suspenduje da bi dijalog mogao da se nastavi.

"To je i Mogerenijeva rekla u Njujorku i podvukla da je potrebno da se postigne pravno obevezujući sporazum u skladu s međunarodnim pravom", rekao je Fabrici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво