Slučaj "Gulenisti" – Turska ambasada u Prištini odgovorila SAD

Ambasada Turske u Prištini sapštila je stav turske vlade o prošlogodišnjoj deportaciji šest turskih državljana sa Kosova, osumnjičenih za pripadnost organizacaciji FETO islamskog propovednika Fetulaha Gulena, reagujući na izjavu američke ambasade u tom gradu da je proterivanje izvedeno "bez odgovarajućeg procesa".

RTK2 na srpskom jeziku prenosi da je u objavi turske ambasade na fejsbuku citiran portparola Ministarstva spoljnih poslova Turske koji je rekao da turske vlasti postižu "konkretne rezultate u borbi protiv širenja FETO terorističkih organizacija izvan Turske".

"Sve je očiglednije da ova organizacija predstavlja ozbiljnu pretnju ne samo Turskoj, već i zemljama u kojima ona deluje. Pozivamo naše partnere i saveznike na pažljiviji pristup, umesto da pokušavaju da blokiraju naše mere protiv FETO", poručio je portparol.

Navodi se da je reakcija Ankare usledila nakon izjave ambasade SAD u Prištini, u kojoj se kaže da je "prošla godina od kada je Kosovo proteralo šest turskih državljana bez odgovarajućeg procesa, tvrdeći da su oni ugrozili nacionalnu sigurnost".

SAD su u toj izjavi pozvale institucije Kosova da zahtevaju punu odgovornost od bilo koga ko je prekršio zakon i podsetio kosovske lidere da "bezbednosne institucije treba da deluju samo u okviru svojih ustavnih ovlašćenja".

broj komentara 0 pošalji komentar