Haradinaj Muru: Kosovo je veoma zainteresovano za konačni sporazum

Direktor za politička pitanja u britanskom ministarstvu spoljnih poslova Ričard Mur sastao se u Prištini sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, kao i sa članovima tima za dijalog sa Beogradom. Haradinaj navodi da je Muru preneo da je Kosovo duboko zainteresovano za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom.

"U središtu sporazuma ležalo bi uzajamno priznavanje postojećih granica, uključujući i poglavlje o slobodnoj trgovini", napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk nalogu nakon sastanka sa britanskim zvaničnikom u Prištini.

Prema Haradinaju, "Kosovo govori jednim glasom i za to je glasalo u skupštini, o zakonu i platformi za dijalog sa Srbijom".

"Razgovarali smo o političkim događajima na Kosovu i zapadnom Balkanu", dodao je Haradinaj.

Nije naveo da li su se tokom razgovora dotakli takse na srpske i proizvode iz BiH, čije je povlačenje uslov za nastavak dijaloga.

Prethodno, Mur se sastao i sa članovima kosovskog tima za dijalog sa Beogradom, od kojih je zatražio povlačenje odluke o taksama kako bi se nastavio dijalog. 

"Svi koji dolaze nastoje da se ukine taksa ili uklone prepreke za pokretanje dijaloga", rekao je nakon sastanka kopredsedavajući prištinskog tima Fatmir Ljimaj.

Ljimaj navodi da su britanskog zvaničnika izvestili o pripremama za dijalog i usvojenoj platformi u kosovskoj skupštini.

"Svima koji dođu nastojimo da objasnimo prilike za nastavak dijaloga, i pokušavamo da objasnimo da uslovi nisu dobri", naveo je Ljimaj.

Drugi kopredsedavajući tima Špend Ahmeti rekao je da je i britanski zvaničnik bio jasan u očekivanju da Beograd tokom dijaloga prizna Kosovo.

Ljimaj je, između ostalog, govorio i o sastanku koji je sa Ahmetijem nedavno imao u Briselu i o mogućim neslaganjima unutar kosovske koalicije.

"Naši sastanci u Briselu su redovni i ne treba ih drugačije gledati. Delegacija je veoma jedinstvena", rekao je Ljimaj.

Naveo je da je saradnja između članova tima u redu, uprkos izveštajima o mogućim neslaganjima.

Britanski zvaničnik se nije obraćao medijima. Dolazak britanskog zvaničnika u Prištinu bio je prethodno zakazan za juče, ali je zbog loših vremenskih prilika pomeren za danas.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво