Haradinaj Muru: Kosovo je veoma zainteresovano za konačni sporazum

Direktor za politička pitanja u britanskom ministarstvu spoljnih poslova Ričard Mur sastao se u Prištini sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, kao i sa članovima tima za dijalog sa Beogradom. Haradinaj navodi da je Muru preneo da je Kosovo duboko zainteresovano za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom.

"U središtu sporazuma ležalo bi uzajamno priznavanje postojećih granica, uključujući i poglavlje o slobodnoj trgovini", napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk nalogu nakon sastanka sa britanskim zvaničnikom u Prištini.

Prema Haradinaju, "Kosovo govori jednim glasom i za to je glasalo u skupštini, o zakonu i platformi za dijalog sa Srbijom".

"Razgovarali smo o političkim događajima na Kosovu i zapadnom Balkanu", dodao je Haradinaj.

Nije naveo da li su se tokom razgovora dotakli takse na srpske i proizvode iz BiH, čije je povlačenje uslov za nastavak dijaloga.

Prethodno, Mur se sastao i sa članovima kosovskog tima za dijalog sa Beogradom, od kojih je zatražio povlačenje odluke o taksama kako bi se nastavio dijalog. 

"Svi koji dolaze nastoje da se ukine taksa ili uklone prepreke za pokretanje dijaloga", rekao je nakon sastanka kopredsedavajući prištinskog tima Fatmir Ljimaj.

Ljimaj navodi da su britanskog zvaničnika izvestili o pripremama za dijalog i usvojenoj platformi u kosovskoj skupštini.

"Svima koji dođu nastojimo da objasnimo prilike za nastavak dijaloga, i pokušavamo da objasnimo da uslovi nisu dobri", naveo je Ljimaj.

Drugi kopredsedavajući tima Špend Ahmeti rekao je da je i britanski zvaničnik bio jasan u očekivanju da Beograd tokom dijaloga prizna Kosovo.

Ljimaj je, između ostalog, govorio i o sastanku koji je sa Ahmetijem nedavno imao u Briselu i o mogućim neslaganjima unutar kosovske koalicije.

"Naši sastanci u Briselu su redovni i ne treba ih drugačije gledati. Delegacija je veoma jedinstvena", rekao je Ljimaj.

Naveo je da je saradnja između članova tima u redu, uprkos izveštajima o mogućim neslaganjima.

Britanski zvaničnik se nije obraćao medijima. Dolazak britanskog zvaničnika u Prištinu bio je prethodno zakazan za juče, ali je zbog loših vremenskih prilika pomeren za danas.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 13. mar 2019, 22:35)
anonymous [neregistrovani]

Kranj

Ne mogu da svatim kada Haradinaj kaže obostrano priznanje,pa to Srbija od njega i ne traži niti joj treba.Srbija je suverena zemlja,a Kosovo i Metohija su pokrajina u Srbiji.

(sreda, 13. mar 2019, 18:53)
anonymous [neregistrovani]

Ne verujem

Haradinajevim rečima da narod sa Kosova govori kao jedan. Pitanje je šta zaista misli albanski narod na Kosovu, i šta je njima servirano od strane Haradinaja i ostalih političara, a uz to je i pitanje koliko je dozvoljena sloboda mišljenja i govora na Kosovu.

(sreda, 13. mar 2019, 16:54)
Sanja [neregistrovani]

Харадинај Муру: Косово је веома заинтересовано за коначни споразум

Haradinaj svima maze oci.

(sreda, 13. mar 2019, 15:45)
anonymous [neregistrovani]

bananana

Muka mi je vise od ovih Haradinajveih izjava. Priznavanje nezavisnosti ne dolazi u obzir.

(sreda, 13. mar 2019, 13:27)
anonymous [neregistrovani]

Sto se mene tice

Ne ukidajte jer nema sta da se nastavlja. Ako se nastavi,nasi nece prestati sa ustupcima.

(sreda, 13. mar 2019, 13:26)
anja [neregistrovani]

xxx

Svi to traze jer su takse besmislene i samo prave stetu svima i koce dijalog.