Haradinaj iznenađen

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da policija svoje aktivnosti ne usmerava samo ka Srbima na severu već i ka drugim delovima Kosova.

"To je celokupna akcija, koja se povezuje sa nekim drugim pitanjima, ali ne sa Srbima i nije samo sa severom", rekao je Ramuš Haradinaj na konferenciji za medije u Prištini.

Potvrdio je da su savetnici Angele Merkel ponovili da je stav Berlina ukidanje takse i nastavak dijaloga. Takođe, Haradinaj je potvrdio da kosovska vlada ima intenzivne kontakte i stabilne odnose sa nemačkim vlastima na svim nivoima.

Pozvao je predstavnike Srpske liste da se vrste svojim obavezama u kosovskim institucijama.

"Za mene je čudan položaj Srpske liste i pozicija Beograda. Da im ne dâ da rade, da preuzimaju svoje odgovornosti. Mislim da bi pametno bilo i za Beograd i za Srpsku listu da Srbi preuzmu svoju odgovornost prema svakodnevnim obavezama. I da imaju drugačije mišljenje što se tiče političkih pitanja. I mi u koaliciji ponekad nemamo isto mišljenje oko svih pitanja, ali ipak preuzimamo odgovornost za svoj rad. Ja bih zamolio Srpsku listu, pošto je izabrana stranka, neka preuzmu odgovornost inače oni idu na štetu Srba na Kosovu, ali i drugih zajednica", naveo je Haradinaj.

On je za nastavak dijaloga rekao da međunarodna zajednica vrši pritisak na Kosovo, tretirajući ga kao žrtvu.

Naveo je da nikada nije tražio garancije za sporazum kako bi se pristupilo povlačenju odluke o taksi na srpske i proizvode iz Bosne i Hercegovine.

"Ja nisam tražio garancije. Verujem Americi, našim saveznicima. Kada oni kažu, znam da je tako. Mi iz mnogo razloga, zbog zbivanja koja su se desila, tražimo ugovor sa svim elementima, uključujući ekonomiju, poglavlje slobodne trgovine. Interesuje nas da znamo da u ugovoru sa Srbijom, da znamo koji su elementi i u kom pravcu idemo. Da vidimo ugovor u postojećim granicama. Da izaberemo sve teme. Beograd je blokirao dijalog, zahtevom da se ukinu takse. Brine nas kvalitet ugovora, pre nego što dođe na sto i dok ne bude kasno. Želimo da držimo kontrolu u procesu", naveo je Haradinaj.

Kaže i da je iznenađen reakcijom Beograda na platformu za dijalog usvojenu u Prištini.

"Oni ne mogu da diktiraju platformu. Mogu da kažu šta misle, ali ako su očekivali da diktiraju platformu, onda se nešto čudno dešava. Ne zaboravite da predsednik, ja, predsednik skupštine imamo različite poglede na nešto, ali kada je platforma u pitanju, tu smo jedinstveni", naglasio je Haradinaj.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво