Hejl u Prištini zatražio obustavu takse na srpske i proizvode iz BiH

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da su kosovski zvaničnici sa američkim podsekretarom Dejvidom Hejlom razgovarali o političkoj realnosti na Kosovu, evroatlantskoj budućnosti i bilateralnoj saradnji sa SAD. Hejl je zatražio od predstavnika centralnih kosovskih institucija da obustave taksu od 100 odsto na srpske i proizvode iz BiH, izveštavaju mediji na albanskom.

"Takođe, razgovarali smo o aktuelnim dešavanjima na Zapadnom Balkanu, sa posebnim naglaskom na nastavak dijaloga između Kosova i Srbije u novom momentu, kao mogućnost za sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum koji će doneti uzajamno priznanje i mesto u Ujedinjenim nacijama, ikoji će nam omogućiti da pređemo iz stanja trajnog animoziteta u stanje mira,normalnosti i saradnje između naših zemalja", napisao je Tači na Fejsbuk nalogu.

Naveo je da se kosovski zvaničnici ne slažu "sa uslovljavanjem Beograda".

"Ponovili smo posvećenost da Kosovo bude spremno za sve obuhvatniji i transparentniji dijalog. Za to je, Skupština Kosova takođe odobrila platformu za dijalog", precizirao je Tači.

Preneo je da su američkom zvaničniku izrazili zahvalnost za pisma predsednika Trumpa i "podršci sporazumu koji balansira interese obezemlje kao nezavisne i suverene".

"Međutim, takođe smo preneli da su status kvo istanje zamrznutog konflikta neprihvatljivi ", napisao je Tači.

Ramuš Haradinaj je saopštio, nakon sastanka sa Hejlom, da je Priština spremna za dijalog i da su pozvali Beograd da se vrati dijalogu.

Navodeći da je sastanak bio otvoren i iskren, Haradinaj je kazao da je "predstavio stav da je Kosovo spremnije nego ikada, ujedinjeno da nastavi dijalog sa Srbijom i doprinese dobrim susedskim odnosima, miru i stabilnosti. Ovo jedinstvo je još značajnije nakon glasanja o Platformi za dijalog i zakonu".

"Ponovio sam da smo spremni za dijalog i da pozivamo Srbiju da se vrati na sto i razmotri sva otvorena pitanja, uključujući slobodnu trgovinu, i da postignemo dogovor koji će rezultirati priznanjem upostojećim granicama", naveo je Haradinaj, prenose mediji na albanskom.

Prištinski mediji na albanskom preneli su prethodno da je državni podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl zatražio od predstavnika centralnih kosovskih institucija da obustave taksu od 100 odsto na srpske i proizvodeiz Bosne i Hercegovine. 

Hejl se američkoj ambasadi u Prištini sastao sa predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom parlamenta Kadri Veseljijem.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара