EU: Platforma individualna pozicija Prištine

Evropska unija, kao posrednik, ne komentariše individualne pozicije strana u dijalogu, rekla je portparolka EU Maja Kocijančič na pitanje novinara o platformi Prištine. Naglasila je da se samo kroz pregovore može doći do konačnog sporazuma.

Diplomatski izvori u Briselu jasno preciziraju za Tanjug da je platforma Prištine tek "individualna pregovaračka pozicija" Kosova i da se samo na tome "ne može bazirati kompromis". 

Istovremeno, Priština se upozorava da neće biti u mogućnosti ni da dođe u Brisel i predstavi svoju platformu ukoliko najpre ne ukine takse na robu iz Srbije. 

Kocijančičeva je na direktno pitanje Tanjuga kako vidi mogućnost nastavka dijaloga u Briselu nakon usvajanja prištinske platforme, koja praktično odbacuje pregovore o svemu što su otvorena pitanja za Beograd i insistira samo na međusobnom priznanju, poručila da je za Srbiju, Kosovo i ceo region "dijalog jedini put napred".

U ime EU, Kocijančičeva je još jednom pozvala vlasti u Prištini da "odmah suspenduju tarife na robu kako bi došlo do brzog nastavka dijaloga".

"Prvo tarife moraju biti ukinute. Drugo, kada su individualne pozicije u pitanju, to nikada ne komentarišemo. Na kraju, samo kroz pregovore finalni sporazum može biti postignut", poručila je Kocijančičeva.

Ponovila je da je EU tu da radi na normalizaciji odnosa, a da je pitanje eventualnog priznanja Kosova – pitanje za zemlje članice. 

"Cilj je pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji bi doneo trajno rešenje za otvorena pitanja, održivo, primenjivo i realno rešenje, zasnovano na međusobnom pristanku, u skladu sa međunarodnim i evropskim pravom i prihvatljivo za zemlje članice", ponovila je Kocijančičeva.

Izbegla je da odgovori na pitanje Tanjuga da li je do realnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine moguće doći na osnovu nerealnih pregovaračkih pozicija neke od strana.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво