Selaković: Vučićev odgovor biće odgovoran i čvrst

Odgovor Aleksandra Vučića na platformu Prištine biće racionalan, ozbiljan, odgovoran i čvrst, poručio je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je za RTS da je jedini cilj platforme koju je usvojila Priština kako da Srbija prizna Kosovo.

Nikola Selaković je podsetio da je Briselskim sporazumom Priština imala samo jednu obavezu, formiranje Zajednice srpskih opština, koju nije ispunila, a da je zatim uvela takse od sto odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

"Uvođenjem necivilizacijske takse, Priština je narušila regionalnu bezbednost i ekonomsku stabilnost. Iz sveta nije stigao suštinski nikakav odgovor. Sada imamo usvajanje platforme koja se poziva i koja počiva na tzv. ustavu Kosova, teritorijalnom integritetu i suverenitetu, koja za jedini cilj ima kako da Srbija prizna Kosovo", rekao je Selaković.

Priština, ističe, traži ratne reparacije, udeo u raspodeli imovine bivše SFRJ, suđenje Srbima za zločine, naročito za seksualne zločine.

Selaković je rekao da u tačkama 1 i 5 platforme, kao ključni argument navode mišljenje Međunarodnog suda pravde.

"Tvrde da je utvrđeno da je MSP po zahtevu Tadićevog, Đilasovog i Jeremićevog režima utvrdio da je proglašenje nezavisnog Kosova u skladu sa međunarodnim javnim pravom. Ono što je za nas važno je da je Vučić o ovoj platformi pre pet meseci upozoravao čitav svet. Sada smo dobili platformu kojom se zaustavlja čitav proces dijaloga", istakao je Selaković.

Naveo je da je Vučić do kasno sinoć bio sa članovima najužeg državnog rukovodstva sa kojim je razgovarao o mogućim merama.

"Siguran sam da će odgovor predsednika Vučića biti racionalan, ozbiljan, odgovoran i čvrst", rekao je Selaković.

Ocenio je da je poseta američkog podsekretara za politička pitanja Dejvida Hejla izuzetno važna, jer SAD imaju jednu od ključnih uloga. Ukazuje i da je Beograd bio jasan kada su u pitanju uslovi za dijalog i da nijednim aktom nije doveo dijalog u pitanje, za razliku od Prištine.

Na pitanje da li očekuje jaču reakciju Brisela, Selaković je rekao da bi voleo da do nje dođe, ali da je "realnost takva kakva jeste".

"Voleo bih da nas iznenade pozitivnom reakcijom, ali činjenice govore potpuno suprotno", zaključio je Selaković.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 08. mar 2019, 10:53) - milan lala [neregistrovani]

KiM

Srbija trazi mirno resenje / kompromis, dok Pristina i Tirana bezuslovno traze veliku Albaniju.Videcemo sta ce odluciti SAD, hoce li uvaziti i interese Srbije i Srba na KiM .

(petak, 08. mar 2019, 10:16) - anonymous [neregistrovani]

Saveznici?

Englezi, Francuzi i USA nama nikada nisu bili saveznici, nego su preko naših žrtava sprovodili njihove interese. U čemu su to i kada oni pomogli Srbiji? Britanci nam obećanu pomoć posle puča 27. marta nisu poslali. Posledica toga je uništenje Kraljevine Jugoslavije i 1.7 miliona žrtava. U prvoms svetskom ratu su nam Francuzi poslali neodgovarajuće i neupotrebljive granate, Britanci nisu poslali brodove da spašavaju srpsku vojsku nego su to učinili Italijani. U 2. svetskom ratu su USA više uništili gradove po Srbiji u bombardovanjima nego što su to učinili nemci. USA je više puta bombardovala Beograd 44. nego Nemci za 4. godine rata. Jedini pravi i istiniti prijatelji koju su pomogli i pomagali Srbiji su bili Rusi i Sovjeti. Tito je bio jedini koji je uspeo i to prijateljstvo doduše kratkoročno da dovede u pitanje.

(petak, 08. mar 2019, 09:33) - anonymous Sreten [neregistrovani]

Saveznici bi bili i snaga Srbije

Ako nisi znao gospodine Čolakoviću iako si dosta "išao u škole" što bi naš narod rekao, za sve treba imati saveznike. A glavne i bitne saveznike smo izgubili neodgovornom politikom u prošlosti u kojoj su učestvovali i mnogi vaši stranački kolege. Vratite vi nama naše saveznike Ameriku, Francusku i Englesku pa ćemo onda brzo rešiti sve. Do sada ipak niste pokazali da shvatate ko upravlja svetom pa i nama. Kako oni kažu tako će biti jer se njih pita.