Komitet Srbija–Rusija: Strateško partnerstvo pretočiti u ekonomsku saradnju

U slučaju izgradnje gasovoda "Turski tok" ne zavisi sve samo od Rusije, nego i od stava Mađarske. To je u Beogradu izjavio potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov. Posle sednice Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, rečeno je da Rusija i Srbija imaju odnose strateškog partnerstva, pa je glavni zadatak da se ti odnosi pretoče i u ekonomsku saradnju.

Jurij Borisov poručio je na sednici Komiteta da je Srbija strateški partner Rusije i ključni partner na Balkanu.

Političkim odnosima dve zemlje ministar spoljnih poslova daje visoku ocenu.

"Imajući u vidu podršku koju Rusija pruža našem suverentitetu i teritorijalnom integritetu, Srbija se trudi da uzvrati istom merom", rekao je šef diplomatije Ivica Dačić.

Samo je jedna rečenica posvećena politici jer kao zadatak dve strane postavljaju ekonomiju. Robna razmena je tri milijarde dolara, ali se još nije vratila na nivo iz 2008. godine, kada je bila milijardu veća.

Prema rečima Dačića, došlo je do velikog pomaka u odnosu na 2008. – tada je izvoz bio 500 miliona, sada je milijardu.

Srbija bi bez carine svoje proizvode da pošalje i dalje od ruskog tržišta – čeka se sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom.

"Rusija ne pravi gotovo nikakave probleme. Belorusija je imala primedbe u vezi sa mlečnim proizvodima, sirevima, jer su oni glavni izvoznici na toj teritoriji. Svako ima svoje. Kazahstan je bio protiv izvoza automobila iz Srbije", rekao je Dačić.

Borisov: Moskva će ubeđivati svoje partnere 

Potpredsednik ruske vlade navodi da ima bilateralnih i multilateralnih problema i rešavaće se na civilizovan način.

Dodaje da će Moskva ubeđivati svoje partnere da je to u interesu povećanja robne razmene, da predlaže srpske proizvode, naravno, kako kaže, ne na štetu zemalja članica. "To je dug proces na kojem mora da se radi, naglašava Borisov.

Dok su srpski proizvodi na ruskom tržištu, Srbija želi ruski gas na svom. Tema je i "Turski tok". 

"Nadam se da neće neko kao što je bio slučaj sa 'Južnim tokom' da neko od država koje su uključene u izgradnju napusti projekat", rekao je ministar Dačić. 

Borisov napominje da postoji mapa puta i da ne zavisi sve od Rusije već od stava Bugarske, Mađarske.

"Predsednik Putin, koji je u bliskom kontaktu sa gospodinom (Bojkom) Borisovom i (Viktorom) Orbanom, na sastanku me je uverio se da su njegove kolege potvrdile da su 100 odsto zainteresovani da gas krene iz Turske, kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku u Austriju", istakao je Borisov.

Do tada ruska strana predlaže osnivanje i zajedničkih preduzeća u oblasti visoke tehnologije. Uoči sednice međuvladinog komiteta, potpredsednik ruske vlade sastao se sa srpskim predsednikom.

Kako se ističe u saopštenju pres-službe Predsednika Republike, Aleksandar Vučić je zadovoljan dosadašnjom saradnjom i rezultatima u oblastima železničke infrastrukture, energetike i mašinstva, ponovivši spremnost Srbije da formira zajedničku srpsko-rusku kompaniju za proizvodnju vagona.

Ukazao je na značaj realizacije projekta "Turski tok" i na mogućnosti plasiranja srpskih poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište, navodi se u saopštenju.

"Potpredsednik Borisov preneo je predsedniku Vučiću pozdrave predsednika Vladimira Putina, istakavši da njegova nedavna poseta Srbiji predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u bilateralnim odnosima i da su njeni rezultati dalekosežni i na političkom i na ekonomskom planu", zaključeno je u saopštenju.

Naredna sednica Međuvladinog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehnički saradnju je sledeće godine u Rusiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво