Protest u Kosovskoj Mitrovici protiv taksi Prištine

U Kosovskoj Mitrovici održan je protest Srba protiv terora Prištine, anticivilizacijske takse, političkog progona i montiranih poternica kao i pokušaja otimanja Trepče i gušenja prava Srba na Kosovu i Metohiji. Poručeno je da Srbi ne pristaju na poniženja.

Okupljeni su poručili da se u Prištini vode politikom provokacija, a da međunarodna zajednica na njih ćuti. Kažu da politika pogađa sve kategorije Srba na Kosovu i Metohiji – i radnike i studente. Od sudbine Trepče zavise i stariji i mlađi.

"Na hlebu zarađenom u Trepči školovani su i moj otac, deda, pradeda", istakao je student Luka Jovanović.

"Sa ovog mesta imam samo jednu poruku za njih. Neće moći, nećemo vam dati ono u šta su svoj radni vek i svoj život uložili naše majke, očevi i dedovi", naglasio je Jovanović.

Dekanka prištinskog Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Tanja Vujović je istakla da su sramni potezi Prištine naterali ljude da izađu na ulicu.

"Protesti će se nastaviti koliko god bilo potrebno, jer ne pristajemo na poniženja, takse, hapšenja, proterivanja članova porodice i prijatelja", poručila je Vujovićeva.

"Ne pristajemo na provokacije iz Prištine i ćutanje međunarodne zajednice i ne pristajemo na život koji nije dostojan čoveka", dodala je Vujovićeva.

Kako je istakla, potomci očekuju da će im ostati zemlja u kojoj će živeti po evropskim standardima i hrišćanskim načelima, gda mogu da ostvare pravo na slobodu kretanja i govora.

"Biramo da se obrazujemo na srpskom jeziku, da pišemo ćirilicom i da pratimo najnovija naučna dostignuća", navela je Vujovićeva.

Poziv na jedinstvo Srba

Na skupu su predstavnici Srpske liste pozvali na jedinstvo Srba na KiM.

"Oni moraju da shvate da nije važno da li se neko zove Miloš Obilić, Milan Radojičić, Goran, Dragan. Svi smo odlučni da ostanemo i opstanemo, jer branimo ovo malo parče slobode koje su nam ostavili naši preci", potpredsednik Srpske liste poručio je Igor Simić. 

Direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović osvrnuo se na lično iskustvo kada su ga međunarodne vlasti progonile i sudile mu u odsustvu, samo zato, kako je rekao, što se borio da Srbi ne napuste severni deo Kosovske Mitrovice. 

Takse kosovske vlade od sto odsto na srpske proizvode na snazi su duže od tri meseca.

U Velikoj Hoči na spomeniku kidnapovanim i ubijenim Srbima iz opštini Orahovac oboren je i polomljen krst. S istog mesta uklonjen je jarbol sa zastavom Republike Srbije. Slučaj je prijavljen policiji, koja je izašla na lice mesta.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsećaju da će se za nekoliko dana navršiti 15 godina od pogroma 17. marta, kada je spaljeno, uništeno ili teško oštećeno 35 crkava i manastira, da su pravoslavne svetinje i srpska groblja i danas meta rušitelja, a da za to niko od nalogodavaca nije odgovarao.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара