Trivan: Do kraja godine pregovaračka pozicija o poglavlju 27

Ministar zaštite žvotne sredine Goran Trivan kaže da u će narednim godinama Srbija morati da uloži blizu 15 milijardi evra u oblast zaštite životne sredine. Ističe da su dobri izgledi da se do kraja godine usvoji pregovaračka pozicija za poglavlje 27 u dogovoru sa Evropskom komisijom.

Trivan je, na plenarnoj sednici "Oblikovanje budućnosti životne sredine u uslovima klimatskih promena i manjka ljudskih resursa" poslednjeg dana Biznis foruma na Kopaoniku, rekao da je Evropska komisija veoma dobro ocenila oba nacrta pregovaračke pozicije o poglavlju 27.

"Završili smo drugi nacrt pregovaračke pozicije, i za prvi i za drugi smo dobili pozitivne komentare i oni koji nas ocenjuju u Evropskoj komisiji kažu da je to jedan od najbolje izrađenih nacrta", naglasio je Trivan.

Poglavlje 27 je, kako kaže, bez sumnje jedno od najobimnijih, najkomlikovanijih i najskupljih.

"Veoma smo zadovoljni što smo na odličnom putu da do kraja godine usvojimo pregovaračku poziciju u dogovoru sa Evropskom komisijom i od njih zavisi kada ćemo biti pozvani da otvorimo to poglavlje", rekao je Trivan za Tanjug.

Prema njegovim rečima, posao je kompikovan i osim predstavnika ministarstva uključene su i druge institucije i stručnjaci kako bi se na pravi način sagledale sve pojedinosti i stanje u ovom sektoru.

Trivan ističe da je Srbija dobila 19 mogućih prelaznih perioda što nijedna zemlja do sada nije uspela da dobije i to pokazuje da smo na najboljem mogućem putu. 

Navodi da će prioritet u narednom periodu biće izrada projektno tehničke dokumentacije jer se nijedan projekat bez toga ne može raditi.

Konkurs za dodelu novca opštinama

Kako je rekao, uskoro će biti otvoren konkurs za dodelu 450 miliolna dinara opštinama za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Pri kraju su i pregovori o kreditu od 200 miliona evra za iste namene, kao i još neke projekte.

Srbija bi u preradu otpadnih voda u narednom periodu trebalo da uloži pet milijardi evra, a u preradu čvrstog komunalnog otpada od 1,5 do dve milijarde.

Kako kaže, postoje veliki potencijali u toj oblasti i postoji potreba za učešćem privatnog sektora, kao i javno-privatna partnerstva.

Osvrćući se na problem klimatskih promena Trivan je rekao da one dramatično utiču na naše živote i privredu, posebno sektor poljoprivede, energetike i proizvodnju hrane.

"Štete se mere milijardama, a Srbija će narednih godina biti jedan od najugrožnijih regiona u svetu usled klimatskih promena", ukazuje Trivan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво