Ružić: Jedinstveni birački spisak nikada nije bio ažurniji

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je, odgovarajući na kritike poslanika Srpske radikalne stranke Vjerice Radete u vezi biračkog spiska, rekao da tvrdi da Jedinstveni birački spisak (JBS) nikada nije bio ažurniji.

To ne znači da neće biti, rekao je Ružić na sednici Skupštine Srbije gde se raspravlja o zakonima iz oblasti poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva, a na čijem dnevnom redu je i zakon o Centralnom registru. 

Dodao je da će uvezivanje prvo sa matičnom knjigom umrlih, kao i uvezivanje sa matičnom knjigom venčanih, što će početi od sledeće sedmice, još više pospešiti ažurnost JBS.

Radeta je navela da predloženi zakon o Centralnom registru ne daje rezultate koje je ispričao ministar Ružić juče predstavljajući zakon i dodala da postoji mnogo podataka na „mnogo mesta", a da u stvari nema pravih podataka o „onome o čemu bi trebalo da ima ozbiljna država".

Kazala je i da može doći i do zloupotrebe ispisivanje preminulog iz biračkog spiska u roku od 24 časa od smrti, te da je taj rok ostavljen zbog eventualnih zloupotreba, a ne zbog toga što ne postoje tehničke mogućnosti da se preminuli izbriše automatski.

Istakla je da birački spisak nije transparentan i dodala da je sada moguće proveriti za sebe gde i da li ste upisani u Jedinstveni birački spisak, ali da nije moguće proveriti za nekoga drugog, te da takvu transparentnost treba postići.

„Jedinstveni matični broj je iskorišćen. Napravite neke šifre, uradite nešto... Sada je Jedinstveni birački spisak transparentan samo aktivistima iz vlasti", rekla je Radeta.

Ružić je kazao da je zaštita podataka o ličnosti normirana, te da je to razlog zašto se ne može videti da li je neko drugi u biračkom spisku, da li glasa, na kom mestu glasa.

„Ali, svaki građanin Srbije može 365 dana, 24 sata na sajtu Ministarstva da ukucavajući svoj jedinstveni matični broj da utvrdi da li je upisan u birački spisak i na kom biračkom mestu glasa", rekao je Ružić.

Ministar je kazao da uz postojanje zakonskih regulativa ne vidi da je moguće da dođe do zloupotreba, naročito sada kada se radi na ažurnosti Jedinstvenog biračkog spiska.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи