Završeno načelna rasprava o zakonima, amandmani u utorak

U Skupštini Srbije je završena načelna rasprava o zakonima iz oblasti poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva a rasprava o amandmanima je zakazana za utorak.Veoma je bitno da se 600 preparata za zaštitu bilja ostavi u upotrebi do ulaska Srbije u EU, rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović.

Na sednici, koja je počela jučem a kojoj nije prisustvovao deo opozicionih poslanika, govorili su ministri Branislav Nedimović i Branko Ružić jer je pred poslanicima bio i zakon o Centralnom registru, koji je minisar državne uprave obrazložio juče, a koji podrazumeva da do septembra 2.020 na jednom mestu budu objedinjeni i podaci građana iz 13 službenih evidencija.

Zahvaljući tom registru građani će štedeti i vreme i novac, rekao je Ružić koji je govorio o Jedinstvenom biračkom sipsku. Nakon kritika poslanice SRS Vjerice Radete,  Ružić je naveo da taj spisak nikada nije bio ažurniji.

Ministar poljoprivrede rekao je da će svi zahtevi koje su poljoprivredni proizvođači podneli za podsticajna sredstva u 2018. godini biti isplaćeni do kraja marta. Precizirao da su u pitanju svi zahtevi koji se odnose na mehanizaciju, tov i genetiku. 

Komentarišući predlog izmena i dopuna Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, koji je prethodno donet 2009. godine, Nedimović je rekao je da je veoma bitno da se 600 preparata za zaštitu bilja ostavi u upotrebi do ulaska Srbije u EU. 

Dodao je da "tehnološka zavisnost Srbije od EU" datira od 5. oktobra 2000. godine, te da su nakon toga, zbog usklađivanja sa normama EU, uništene fabrike, a kada je u pitanju poljoprivreda sistematično su je uništavali, ne samo rasprodajom zemljišta i imovine, nego i zatvaranjem fabrika koje su se bavile proizvodnjom preparata ili onoga što je potrebno za poljoprivredu. 

Nedimović je naveo da je činjenica da je najveći udarac srpska poljoprivreda dobila liberalizacijom tržišta krajem 2000. godine kada su, kaže, ukinute sve barijere i kada je to tržište poljoprivredno bilo nepripremljeno za udarce sa strane. 

"Cilj je EU, ali prvo zaštiti domaće proizvode" 

Kako je rekao, nerealno je da se ispune uslovi vezani za sredstva za zaštitu bilja u tako kratkom roku, te da je sada omogućeno da se i ti uslovi ispune do ulaska u EU, ali da to ne utiče loše na srpsku poljoprivredu.

"Jako je važno da ova grana privrede, koja se bavi sredstvima za zaštitu bilja, egzistira. Naš cilj jeste EU, ali nam je prvo cilj da zaštitimo naše srpske proizvode", kazao je Nedimović. 

Naveo je da su srpski instituti "NS seme" i "Institut za kukuruz" u Zemun polju jedni od najprestižnijih instituta na svetu, te da svoju robu plasiraju na tržišta 70 svetskih zemalja. 

"To što je neko planirao pre 15 godina možda da kroz privatizacije i kroz sve te procese to iseče i kupi to njihovo tržište, a njih istisne, nije mu pošlo za rukom i to je dobro", rekao je Nedimović. 

Šest meseci od zamrzavanja ili klanja svinjsko meso ne može biti predmet uvoza u Srbiju, izjavio je Nedimović i dodao da Pravilnik o tome postoji već dve godine, kao i da to kontroliše veterinarska inspekcija na granici.

"To je sveto pismo", kazao je Nedimović i dodao da se u Srbiji primenjuju potpuno izjednačena pravila sa kompletnim okruženjem i EU.

Za goveđe meso je još rigoroznije, naveo je ministar odgovarajući na kritike poslanika SRS-a Milorada Mirčića, koji je rekao da se mesne prerađevine u Srbiji proizvode od mesa koje se uvozi iz inostranstva, a koje u tim zemljama pripada robnim rezervama.

Mirčić je kazao da je to meso godinama bilo smešteno u hladnjačama, određenim prostorima za to, a da uvoz u Srbiju podrazumeva da se meso tako termički i mehanički obradi da se pretvori u mesne prerađevine.

Nedimović je rekao da je to ranije bilo dozvoljeno, ali da sada ta priča ne stoji i da je isto kao i priča o GMO hrani pokušaj da se izvuku jeftini politički poeni i to na pričama koje su možda bile pre pet godina. 

Na dnevnom redu sednice je više zakonskih predloga, a među njima su i predlozi zakona o Centralnom registru stanovništva, turizmu, ugostiteljstvu, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane.

Sednici ne prisusvuju poslanici dela opozicionih stranaka okupljenih oko Saveza za Srbiju.

Prva sednica redovnog prolećnog zasedanja počela je juče intoniranjem himne, a ispred Doma Narodne skupštine poslanike je dočekala Garda Vojske Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво