Riker pozvao Prištinu: Povucite takse, vratite se dijalogu

Novoimenovani pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Filip Riker, pozvao je Prištinu da ukine takse na srpske proizvode, navodeći da je ovo pitanje narušilo odnose između SAD i Kosovo, a smatra da Beograd treba da se fokusira na strateške interese, umesto da bude "agresivan u odbacivanju Kosova".

Tokom posete Severnoj Makedoniji Filip Riker rekao je da obe zemlje rizikuju da potroše najbolju šansu jedne generacije i da razreše ovo pitanje, jer će pregovori stati.

"Pozivamo Beograd i Prištinu da uklone barijere u pregovaračkom procesu i da omoguće da se dijalog nastavi. U tom smeru je i odluka Kosova da ukine takse za srpske i bosanske prozvode", istakao je Riker.

Kako prenosi makedonski portal Nezavisen, Riker je rekao da razume frustraciju kosovskih građana, te da razume njihovu želju da kontrološu svoju sudbinu i unaprede integraciju Kosovo u međunarodnom sistemu.

"Ne postoji dilema oko podrške SAD u vezi vašeg suvereniteta i nezavisnosti. SAD su uložili značajan kapital u uspehu Kosova kao nezavisne, multietničke i suverene zemlje", rekao je Riker.

Istakao je da su SAD više puta stali iza Kosova, ali ovaj put imaju zahtev, te da SAD koje su možda, kako kaže Riker, najbliži strateški prijatelj i partner Kosova, veruje da je postizanje sporazuma sa Srbijom jedinstveni put za Kosovo.

"Plašim se da je pozicija Kosova napravila štetu u bilateralnim odnosima sa SAD koje mi duboko cenimo", rekao je Riker i dodao da "oni ne traže mesec, već samo ograničenje taksa na određeno vreme".

"Nakon toga možemo da vidimo šta može da se postigne za pregovaračkim stolom. Niti jedan sporazum nije potpisan sve dok se ne postigne saglasnost za sve aspekte tog sporazuma. Kosovo ne gubi ništa sa pregovorima, ali rizikuje ako se ne pregovara", upozorio je Riker.

"Beograd narušava atmosferu kompromisa"

Pozvao je Beograd da se fokusira na strateške interese umesto da bude "agresivan u odbacivanju Kosova".

"Sa svojom kampanjom za povlačenje priznanja od strane zemalja koje su već to učinile i sa blokadom njegovog učlanjenja u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd narušava atmosferu kompromisa i napretka ka sporazumu koji treba da obezbedi evropsku budućnost", rekao je Riker.

Kosovo i Srbija, dodao je, moraju da se zapitaju koja je alternativa normalizaciji odnosa.

Obe zemlje, prema njegovim rečima, najviše će izgubiti u zamrznutom konfliktu zato što bez sporazuma dovedena je u pitanje bezbednost, usporen je ekonomski rast i blokiraju se aspiracije za pristupanje Evropskoj uniji.

SAD, rekao je Riker, ne zalaže se za neko konretno rešenje, međunarodna zajednica ne diktira uslove, niti nudi blanko ček, jer rešenje mora biti sprovodivo, trajno i da doprinese regionalnoj stabilnosti.

"Mi ćemo ozbiljno analizirati sporazum za koji obe strane smatraju da ispunjava ove uslove", zaključio je Riker.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво