Konfuzne poruke iz Prištine o ukidanju takse

Kosovski predsednik i članovi prištinskog tima za dijalog sa Beogradom složili su se danas u Prištini da treba suspendovati taksu na srpske proizvode, kako bi ponovo bio započet dijalog u Briselu, navodi se u saopštenju iz Tačijevog kabineta. Špend Ahmeti, međutim, demantuje da se izjasnio za suspenziju.

Kosovski predsednik Hašim Tači, zamenici premijera i članovi tima Bedžet Pacoli, Fatmir Ljimaj, Enver Hodžaj, Dardan Gaši i predsednik Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti, spremnost za obaranje takse i nastavak dijaloga predočili su zvaničnicima američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džonu Eratu i Bredu Berkliju, na zajedničkom sastanku u kabinetu kosovskog predsednika.

Tači je i na današnjem sastanku ponovio stav da ni pod kojim uslovima i okolnostima Kosovo neće dovesti u rizik međudržavne odnose i prijateljstvo sa SAD.

"Svi članovi pregovaračkog tima su izrazili zabrinutost zbog agresivnih postupaka Beograda, a u isto vreme su izrazili i svoju spremnost da poštuju savete SAD o odlaganju takse i ponovnom započinjanju dijaloga u Briselu", navodi se u saopštenju iz kabineta kosovskog predsednika.

Na sastanku su razgovarali o procesu konačnog dijaloga između Kosova i Srbije, o pripremama ovog procesa i prevazilaženju trenutnih smetnji, obuhvatajući savete SAD o neophodnosti privremenog odlaganja takse i ponovnog započinjanja dijaloga, kao i o povećanju napora za postizanje sveobuhvatnog sporazuma.

"Zajednička konstatacija je da sporazum mora biti konačan i uz recipročno priznavanje", dodaje se u saopštenju.

Ahmeti demantuje Tačijev kabinet

Kopredsedavajući prištinskog tima za dijalog sa Beogradom Špend Ahmeti negirao je da su svi članovi te ekipe za suspenziju takse na srpske proizvode i da među njima ima različitih stavova o ovom pitanju.

"Državna delegacija nije se izjasnila za suspenziju poreza. Postoje stavovi različitih subjekata i oni su već poznati javnosti. Štaviše, nisam se izjasnio za suspenziju ni na ovom, niti na drugim sastancima. Razgovarali smo o opravdanosti takse i zašto je ona potrebna", napisao je Ahmeti na svom Fejsbuk nalogu.

Reagujući na saopštenje iz kabineta kosovskog predsednika, Ahmeti je naveo da je pozicija SAD jasna.

"Razlog za taksu je takođe jasan. Sada je na Kosovu da odluči šta je strateški interes. Svaka akcija koja se vidi kao lična pobeda i izborna pobeda će podriti Kosovo i njegovu pregovaračku poziciju", zaključio je Ahmeti.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво