Održana deseta sednica vlada Srbije i RS

Zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske posvećena unapređenju saradnje i zajedničkim projektima održana je u Beogradu. Potpisano je nekoliko memoranduma i sporazuma.

Današnja sednica, koja se održana u Palati "Srbija", bila je deseta zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske.

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je da je apsolutno zadovoljna saradnjom Srbije i Republike Srpske, da očekuje da u narednom periodu bude još intenzivnija, a u fokusu buduće saradnje biće poljoprivreda i namenska industrija.

Premijerka je, posle zajedničke sednice Republike Srbije i Republike Srpske, rekla da su i Srbiji i Srpskoj potrebni novi energetski kapaciteti, da se zbog toga radi na zajedničkim projektima izgradnje tri hidroelektrane, u gornjem toku Drine, i da će ti radovi uticati na rast BDP-a kako u Srbiji tako i u Srpskoj.

Zajednički će se raditi na izgradnji tri hidrocentrale na Drini "Foča", "Paunci" i "Buk Bjela", kapaciteta oko 200 megavata u vrednosti od skoro 450 miliona evra. 

Govoreći o povezivanju BiH i Srbije, te Srbije sa Republikom Srpskom, Brnabićeva kaže da su infrastrukturni projekti poput izgradnje saobraćajnica cilj i u narednom periodu.

Premijerka je navela da, što se Srbije i RS tiče, sve je završeno za izgradnju mosta Bratunac – Ljubovija, da razume frustraciju građana da on još nije u funkciji, jer su stvari "bile zapele" na federalnom nivou.

Međutim, tender za završetak radova na ovom mostu biće okončan 7. marta što bi, kako je rekla, trebalo da omogući završetak svih radova koji su ostali.

Premijerka je navela da je za Srbiju značajan projekat izgradnja brze saobraćajnice između Srbije i RS, a koja treba da ide do Loznice.

Podsetila je da je Srbija u fokus stavila podršku građanima RS i dala donaciju od 21,75 miliona evra za različite projekte u Srpskoj.

"To govori o posebnim vezama Srbije i Srpske. Mi smo otvorili konzularnu kancelariju Srbije u Trebinju, a u narednih nekoliko meseci planiramo otvaranje konzularne kancelarije i u Drvaru", dodala je premijerka.

Istakla je da je da će se u narednom perioduraditi na razvoju poljoprivrede i namenske industrije i na automatizaciji protivgradne zaštite.

Brnabićeva je podsetila na robnu razmenu između Srbije i Srpske koja iznosi oko 1,87 milijardi evra. "Od toga je 70 odsto robna razmena sa RS, a ima mnogo prostora za unapređenje i robne razmene", rekla je Brnabićeva.

Kako je navela, Srbija je jedan od najvećih investitora u RS preko "Telekoma Srbija" u telekomunikacije, a u bankarski sektor preko Komercijalne banke.

Govoreći o prištinskim taksama, Brnabićeva je rekla da je, u okviru Berlinskog procesa, šest ekonomija Zapadnog Balkana usaglasilo sporazum o romingu, te da je ideja bila da se taj sporazum potpiše 4. aprila u Beogradu.

Međutim, premijerka je upitala kako da se ovako važni sporazumi potpisuju kada prištinska strana stalno krši sve regionalne sporazume i dodala da prištinske takse ugrožavaju i ostale regionalne sporazume.

Premijer RS Radovan Višković kaže da građani RS znaju da cene ono što Srbija radi za Srpsku i da je ulaganje Srbije u RS jedan od načina boljeg povezivanja Srba sa leve i desne strane Drine.

"Nastavak dalje saradnje će ići uzlaznom putanjom i to pre svega u energetskom sektoru. Gradićemo tri hidroelektrane zajedno, a učinićemo sve da ubrzamo proces formiranja zajedničkog preduzeća", naglasio je Višković.

Ministri dve vlade potpisali su nekoliko memoranduma i sporazuma. 

Memorandum o saradnji u oblasti tehnološkog razvoja i digitalizacije potpisali su ministar prosvete Mladen Šarčević i ministar za naučnotehnološku razvoj RS Srđan Rajčević.

Takođe, potpisan je i Memorandum o razmeni iskustava u oblasti inspekcijskog nadzora, između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Uprave za inspekcijske poslove RS, a paraf su stavili resorna ministarka Zorana Mihajlović i v. d. direktora Uprave Danijela Batar.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatan Klokić potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Potpisan je i Memorandum između Ministarstva omladine i sporta Srbije i Ministarstva za naučnotehnološi razvoj, visoko obrazovanje i informatičko društvo RS u oblasti stipendiranja mladih talenata, a potpisali su ga Vanja Udovičić i Srđan Rajčević.

Pre sednice, premijerka Ana Brnabić sastala se sa premijerom RS Radovanom Viškovićem, a resorni ministri dve vlade razgovarali su na bilateralnim sastancima.

Prethodna zajednička sednica vlada RS i Srbije održana je u avgustu prošle godine u Trebinju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 28. feb 2019, 11:37) - Renata [neregistrovani]

sednica Vlade

I Srbija i Republika Srpska imaju slicne probleme i isto tako i zajednicke interese resavanje istih i za razvoj svojih drzava.Saradnja koja traje godinama i koja je uvek odlicna.Sto se moze i videti po zajednickim projektima i memorandumima.Nadamo se da ce sve stavke sednice biti ispunjene u interesu obe drzave!

(četvrtak, 28. feb 2019, 11:21) - Pera [neregistrovani]

Sednica

Samo da zasedaju kontstruktivno