Amerikanci bez uspeha u Prištini, Haradinaj ne odustaje od taksi

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj napustio je sastanak sa zvaničnicima američkog Saveta za nacionalnu bezbednost u Prištini. Komentarišući indirektno odluku o taksama na srpske proizvode, Haradinaj je rekao da sporazum sa Beogradom takođe treba da reguliše slobodnu trgovinu. Po svaku cenu ćemo očuvati odnose sa SAD, što pre ukinuti taksu, rekao Hašim Tači. Kopredsedavajući tima u dijalogu sa Beogradom Fatmir Ljimaj kaže da takse ne znače nepoštovanje Amerike.

Sastanku kod kosovskog predsednika Hašima Tačija prisustvovala su dva američka zvaničnika, Džon Erat, glavni direktor za evropske poslove Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, i Vilijam Bred Berkli, direktor za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Haradinaj je napustio sastanak, a razgovor Tačija sa američkim zvaničnicima je nastavljen.

Na izlasku Haradinaj se nije obraćao medijima, ali je, pošto je napustio sastanak, saopštio da je Kosovo zainteresovano za konačni sporazum sa Beogradom, ali samo uz priznanje postojećih granica.

"Na sastanku sa visokim predstavnicima Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, Džona Erata i Breda Berklija, zajedno sa predsednikom zemlje, naglasio sam da je Kosovo spremno za pravno obavezujući sporazum koji rezultira uzajamnim priznavanjem u postojećim granicama Kosova od 17. februara 2008. godine", napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk nalogu.

Naveo je da je takođe spreman da preuzme prava i obaveze članstva u NATO-u, UN, EU i drugim međunarodnim organizacijama i za dobrosusedske odnose.

Komentarišući indirektno odluku o taksama na srpske proizvode, Haradinaj je rekao da sporazum sa Beogradom takođe treba da reguliše slobodnu trgovinu.

"Kosovo je posvećeno slobodnoj trgovini u regionu Zapadnog Balkana, a zakonski obavezujući sveobuhvatni sporazum će takođe uključivati regulaciju poglavlja o slobodnoj trgovini između Kosova i Srbije. Takođe, Kosovo se oslanja na vrednosti multietničkog društva zasnovanog na ljudskim pravima za sve njegove građane i zajednice. Ostajemo lojalni sveprisutnom prijateljstvu i usklađivanju politike sa Sjedinjenim Američkim Državama", napisao je Haradinaj.

Na sastanku nije bio prisutan ni predsednik parlamenta Kadri Veselji.

"Po svaku cenu očuvati odnose sa SAD, što pre ukinuti taksu" 

Visoki zvaničnici američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Erat i Bred Berkli istakli su jasan stav američke administracije da taksa na srpske proizvode mora da bude suspendovana u cilju nastavljanja dijaloga i napora za postizanje sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine.

Tači je, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta, uverio visoke američke zvaničnike da ni pod kojim uslovom i ni pod kojom okolnošću u Prištini neće dovesti u rizik međudržavne odnose i prijateljstvo sa SAD.

"Državne institucije što pre treba da preduzmu konkretne korake u skladu sa prijateljskim savetima SAD. Ove odluke moraju biti u funkciji očuvanja i jačanja strateške saradnje sa SAD i naše državne posvećenosti dijalogu i mirovnom sporazumu", rekao je Tači. 

Američka delegacija stigla je u Prištinu nakon što je boravila u dvodnevnoj poseti Beogradu, gde se sastala sa Ivicom Dačićem. 

Ljimaj: Takse nisu nepoštovanje Amerike 

Potpredsednik prištinske vlade i kopredsedavajući tima u dijalogu sa Beogradom Fatmir Ljimaj izrazio je nadu da se za pitanje taksi može naći rešenje koje je u skladu sa zahtevima SAD, ali smatra i da takse ne bi trebalo da budu prepreka za nastavak dijaloga.

"Rešenje je dijalog, pregovaranje o porezima i kretanje napred", rekao je Ljimaj za Radio Slobodna Evropa.

Taksa od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine trebalo bi da bude deo pregovora u Briselu, dodao je Ljimaj.

"Saveti i predlozi koji su nam došli iz Vašingtona bili su na dobrobit našeg naroda i, u ovom slučaju, političari Kosova su toga svesni, političari to znaju. Stoga, oni takođe vrlo ozbiljno uzimaju savete i sugestije naših prijatelja, u ovom slučaju Sjedinjenih Američkih Država i nadam se da ćemo imati rešenje koje je u skladu sa savetom koji su nam dale Sjedinjene Države", naglasio je Ljimaj, prenosi RTK.

Uvođenje taksi ne bi trebalo shvatiti kao nepoštovanje Amerike, objasnio je Ljimaj.

Kosovo, prema njegovim rečima, želi da pokaže da je država i želi da je tako i drugi tretiraju.

"Kosovska poruka, kako u regiji tako i izvan nje, jeste da mi ne tražimo ništa više nego da nas tretiraju kako mi tretiramo njih, s poštovanjem. Ovaj korak Kosova onda... Razumem da postoje razne dileme i zabrinutosti, ali ni u kom slučaju ne bi trebalo da se smatra nepoštovanjem SAD", kazao je Ljimaj.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво