Brnabićeva sa ambasadorima Italije i Nemačke

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se odvojeno sa ambasadorima Italije i Nemačke Karlom Lo Kašom i Tomasom Šibom.

Italija će i dalje snažno podržavati evropski put Srbije i regiona i predstojeća poseta italijanskog premijera Đuzepea Kontea Beogradu označiće novu fazu političkog dijaloga dve zemlje, izjavio je italijanski ambasador Karlo Lo Kašo u razgovoru sa predsednicom Vlade Anom Brnabić. 

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, Lo Kašo je tom prilikom izneo očekivanje da će poseta Kontea, zakazana za 6. mart, rezultirati i čvršćim strateškim partnerstvom.

Ana Brnabić je tokom razgovora poručila da se strateško partnerstvo dve zemlje najbolje manifestuje u oblasti ekonomske saradnje, budući da je Italija jedan od najvažnijih investitora i spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Ona je ukazala na značaj predstojeće posete premijera Kontea Srbiji, budući da je reč o prvoj bilateralnoj poseti aktuelnog italijanskog premijera jednoj evropskoj državi u ovoj godini.

Predsednica vlade podsetila je da je Italija jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, sa velikim brojem kompanija koje već posluju na našem tržištu, što je ujedno i potvrda stabilnog poslovnog okruženja, dobrih uslova i podsticaja koje nudimo stranim kompanijama.

Brnabićeva  je zahvalila italijanskom ambasadoru na kontinuiranoj podršci te zemlje evropskim integracijama Srbije, kako onoj koja dolazi sa najvišeg političkog nivoa, tako i onoj koja se realizuje putem brojnim programa obuke i razvojne pomoći.

Podsetivši da se Beograd u dijalogu sa Prištinom, koji je trenutno u zastoju, suočava sa ogromnim izazovima, Brnabić je ambasadoru prenela da je prioritet Srbije da trajno i održivo rešenje za pitanje Kosova i Metohije bude rezultat kompromisa.

Šib: Berlin će i dalje insistirati da takse Prištine budu povučene

Predsednica Vlade razgovarala je i sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom, koji joj je tom prilikom preneo da će Nemačka nastaviti da insistira na tome da takse Prištine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine budu povučene odmah.

Brnabićeva je zahvalila na doslednom stavu Nemačke po ovom pitanju i naglasila da je povlačenje taksi preduslov da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto, odnosno da dijalog u Briselu bude nastavljen.

Tema razgovora Brnabićeve i Šiba bili su i sveukupni bilateralni odnosi dve zemlje, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Sagovornici su se saglasili da su bilateralni odnosi dveju zemalja na visokom nivou i da ih karakteriše dobra saradnja na svim poljima, o čemu svedoči predstojeća poseta ministarke odbrane Nemačke Beogradu.

Brnabićeva je istakla da je Nemačka jedan od značajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u sprsku privredu i dodala da smo zainteresovani za dalje unapređenje ekonomske saradnje kroz dalji rast spoljnotrgovinske razmene i nova ulaganja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво