Ambasada SAD: Bojkot opozicije unutrašnja stvar Srbije

Pitanje eventualnog izbornog i bojkota u parlamentu je unutrašnja stvar Srbije koju bi trebalo u obzir da uzmu građani i čelnici, saopštila je Ambasada SAD u Beogradu.

"Sjedinjene Države utemeljene su na načelu vlasti čija pravednost počiva na saglasnosti građana, a demokratski legitimitet stiče kroz periodične slobodne i poštene izbore. Da bismo bolje razumeli srpsko društvo, susrešćemo se s predstavnicima širokog spektra srpske politike i društva", odgovoreno je iz američke Ambasade na pitanje Radija Slobodna Evropa o stanju demokratije u srpskom parlamentu i bojkotu skupštinskih zasedanja na koji se odlučio deo opozicije.

"Ohrabrujemo građane da u potpunosti učestvuju u svim aspektima demokratskog društva", navodi se u odgovoru.

Slobodna Evropa je u tom kontekstu prenela izjavu jednog od lidera Saveza za Srbiju Vuka Jeremića da su mu predstavnici administracije SAD preneli da ne podržavaju odluku tog saveza da bojkotuju institucije, kao i eventualne vanredne izbore pod trenutnim uslovima.

Evropska unija je po pitanju bojkota parlamenta saopštila da je skupština mesto za debatu o svim značajnim pitanjima jednog društva.

Istovremeno, Ambasada SAD saopštila je da je zabrinuta zbog pretnji nasiljem prema novinarima, aktivistima civilnog društva i političarima.

Kako se navodu u poruci objavljenoj na Tviteru, slobodni mediji i zdravo civilno društvo su temelj demokratije.

"Uvereni smo da su i srpske vlasti zabrinute. Nadamo se da će nadležni organi brzo istražiti sve pretnje kako bi se obezbedilo bezbedno okruženje za sve građane Srbije", navedeno je u poruci.

Ambasada SAD nije navela povod za svoj istup, mada ističe da se nada da će sve, a ne neka konkretna pretnja biti ispitane.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи