Od tradicionalnog prijateljstva sa Francuskom, do efikasne saradnje

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se na Andrićevom vencu sa francuskom ministarkom za evropske poslove Emili Loazo. Vučić je zahvalio Francuskoj na podršci Srbiji na evropskom putu, i posebno predsedniku Emanuelu Makronu što je, ističe, uvek pokazivao poštovanje prema Srbiji i zalagao se za dobre odnose prema našem narodu.

Aleksandar Vučić je, posle razgovora sa ministarkom Natali Loazo, rekao da su otvoreno razgovarali o svim važnim pitanjima za odnose dve zemlje, ali i u regionu.

"Naši ekonomski odnosi su iz godine u godinu sve bolji, a trgovinska razmena raste i dostigla je 1,1 milijardi evra. Francuske kompanije kod nas zapošljavaju 11.000 ljudi. Poslednji ugovor o koncesiji sa 'Vansijem' je od ključnog značaja za dalju saradnju Srbije i Francuske. Imamo još zajedničkih projekata, pre svega izgradnju metroa u Beogradu, koji je od velikog značaja", rekao je predsednik.

Vučić je zahvalio Francuskoj na podršci Srbiji na evropskom putu, i posebno predsedniku Emanuelu Makronu što je, ističe, uvek pokazao poštovanje prema Srbiji, i zalagao se za dobre odnose prema našem narodu, i zemlji u celini, i u uslovima kada to ni u Francuskoj, a ni u Evropi nije bilo popularno.

Ocenio je važnim i danas potpisan sporazum o osnivanju podružnice Francuske agencije za razvoj u Srbiji, koja će pružiti mogućnost za dalje poboljšanje saradnje dve zemlje.

"Srbija i Francuska nemaju samo tradicionalno prijateljstvo, već moramo da radimo mnogo više i uspešnije, kako bi to prijateljstvo sklopljeno kroz najteže godine Prvog svetskog rata, i potom Drugog svetskog rata, pretvorili u efikasnu saradnju na svim poljima društvenog života", objasnio je Vučić.

Zamolio je ministarku Loazo da prenese želju Srbije Makronu da ga dočeka u poseti Beogradu.

Razgovori o pridruživanju Srbije EU biće nastavljeni

Natali Loazo kaže da Evropska unija mora da sredi "svoju kuću" nakon izlaska Britanije, ali da će razgovori o pridruživanju Srbije EU biti nastavljeni.

To što je u intervjuu Politici rekla da EU više nije u situaciji, bar u ovom trenutku, da prima nove članice, Loazo kaže da Francuska samo govori jezikom prijatelja.

"Francuska želi da Srbija uspe u svom poduhvatu pristupanja EU, da ispuni tu ambiciju. Francuska govori jezikom prijatelja i govori iskreno. Iskrenost nas prisiljava da u trenutku kada EU preživljava odlazak Britanije, kažemo da je suočena sa izazovima sa kojima mora da se ponese. Reći nešto suprotno tome bi bilo nepošteno", rekla je Natali Loazo.

Ministarka Loazo je dodala da Francuska želi da zadrži lidersku poziciju u Evropi i da se evropski projekti i odnosi nastavljaju i dalje.

"Dok mi sređujemo našu kući, razgovori Srbije i EU se nastavljaju. Mnogo toga je postignuto, napredak se dešava, ali mnogo toga će se još desiti. Kao prijatelj govorim da moramo da sagledamo stanje stvari, naših zajedničkih ambicija i puta koji zajedno moramo da pređemo da bi stigli do zajedničkog cilja", zaključila je ona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio francuskoj ministarki za iskrenost.

"I tu nemam šta da dodam. To je sve ono što smo znali. To je korektan odnos, bolje da nam kažu istinu, nego da nas obmanjuju. To prijatelji rade", rekao je Vučić.

Strateški partneri

Natali Loazo je navela da je trgovisnka razmena sve veća, da je skoro milijardu evra i da stalno raste, a da je 11.000 ljudi zaposleno u stotinak francuskih kompanija.

Podsetila je da je prošle godine potpisan ugovor o koncesiji sa francuskim "Vansijem", te da će francuske kompanije nastaviti da osnažuju prisustvo u Srbiji.

"Naša volja je da učestvujemo u izgradnji beogradskog metroa, a Francska kofinanisira studiju izvodljivosti tog projekta", podsetila je ona.

Ministarka Loazo je istakla i da je dobra saradnja Srbije i Francske u oblasti bezbednosti, pogotovo u brobi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Podsetila je i da je u Prvom svetskom ratu iskovan poseban odnos Srbije i Francuske, koja, kaže, zna i seća se srpskih žrtava, herojstva i hrabrosti srpskog naroda, koji je doveo do prve savezničke pobede u tom ratu, na Ceru.

"Zajedinička borba srpskih i francuskih vojnika na Solunskom frontu na ključan način doprinela je pobedi saveznika. Francuska čvrsto stoji pri ovim odnosima i principima odnosa sa Srbijom. Srbija je prijatelj i strateški partner. Živela Srbija, živela Francuska i živelo naše prijateljstvo", rekla je Loazo.

Francuska ministarka razgovarala je ranije danas sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, a kasnije danas i sa predsednicom vlade Anom Brnabić. Premijerka je francuskoj ministarki zahvalila na doslednom stavu kada je reč o neophodnosti ukidanja taksi Prištine od sto odsto na srpsku robu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара