Mrkonjić predlaže ograničenje plata u javnim preduzećima

Ministar Milutin Mrkonjić predlaže da Vlada donese uredbu kojom bi se regulisale plate rukovodilaca javnih preduzeća i traži obavezan javni konkurs za sva rukovodeća mesta u tim preduzećima.

Ministar za  infrastrukturu Milutin Mrkonjić predložio je Vladi Srbije da donese uredbu kojom bi se regulisale plate rukovodećih ljudi u javnim preduzećima, bar u onima koja su u nadležnosti ministarstva na čijem je čelu - Železnicama Srbije, JAT, JAT Tehnici, Agenciji za kontrolu leta i Direktoratu za vazdušni saobraćaj.

Mrkonjić je predložio da u javnim preduzećima članovi upravnih odbora primaju mesečno jednu i po prosečnu platu,  predsednici upravnih odbora iznos do dve prosečne plate, a direktori javnih preduzeća iznos do četiri prosečne plate, zavisno od rezultata poslovanja preduzeća na čijem su čelu.

Mrkonjić je naglasio da će istovremeno tražiti obavezni javni konkurs za sva rukovodeća mesta u javnim preduzećima.

Ministar za infrastrukturu je istakao da bi primanja trebalo regulisati pošteno i socijalno pravedno.

"U vreme globalne ekonomske krize nije vaspitano i nije ljudski, moralno, pošteno i socijalno pravedno naplaćivati i svoj slab rad, čak i svoj poslovni neuspeh, često i astronomskim novčanim iznosima", koji su gotovo višestruko veći i od plate resornih ministara, predsednika Vlade i predsednika Republike, smatra Mrkonjić.

"Godinama već mirno posmatramo kako su tu, pred nama, u našim preduzećima, čiji su gubici često i milionski, ne retko i više milijardi dinara, plate onih koji te gubitke konačno potpisuju redovne, garantovane, po nekoliko stotina hiljada dinara, ili dvadeset, trideset i više puta veće od prosečne plate u Republici", kaže Mrkonjić.

Ministar za ainfrastrukturu  je ocenio da dosadašnji pokušaji da se upristoje primanja u rukovodstvima i upravnim odborima većine javnih preduzeća nisu imali pravog efekta i intervencije su bile "takoreći samo kozmetičke, uz časne izuzetke".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво