Beograd, novi protest "Jedan od pet miliona"

Građani nezadovoljni vlašću okupili su se po 12. put na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, odakle su krenuli u protestnu šetnju. Protesti održani i u drugim gradovima Srbije.

Okupljanje je počelo oko 18 časova, a današnjem protestu prisustvovali su i odbornici lokalnih skupština i narodni poslanici koji su napustili institucije.

Ispred Filozofskog fakulteta okupljenima se prvo obratio predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić koji je zatražio smenu ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Panić je istakao da je Lončar ugrozio zdravlje i bezbednost građana pošto tokom posete predsednika Vučića hematoonkološkom odeljenju nije ispoštovana nijedna procedura kako bi se zaštitio život obolele dece.

"Moramo tu bahatost konačno zaustaviti. Neću da pravdam kolege koje nisu imale dovoljno snage da to zaustave. Tu odgovornost ne nosi predsednik Vučić, on nije kompetentan, on ne zna ništa o medicini. To što je dobio ideju da poseti takvu instituciju, stvar je marketinga i politike. Odgovoran je ministar Lončar", istakao je Panić. 

Zatim se obratila Dragana Rakić ispred Asocijacije nezavisnih odbornika. Naglasila je da je "Srbija puna malih Vučića" koji su, kako je istakla, paradigma srpskog društva u kom dominiraju pretnje.

"Mi, opozicioni odbornici, ćemo poslušati glas naroda, nećemo prestati da se borimo za interese građana. Mi smo udruženje slobodnih građana. Mi želimo da živimo u slobodi jer životi naše dece nemaju cenu. Mi imamo glas, razum i poštenje, imamo biografije, to je naša ljudska legitimacija", poručila je Rakićeva.

Takođe, obratio se i psiholog Žarko Trebješanin koji je rekao da je pitanje "ko će naslediti Vučića" podmetnuto jer, kako kaže, Srbiji ne treba vođa već država u kojoj postoji podela vlasti.

"Odgovor na to pitanje je bilo ko, samo ako je sposoban da uspešno vodi državu u interesu svih, a ne u svom ličnom interesu. Nije bitan vođa, već dobar i delotvoran sistem. Nama ne treba ni novi Vučić, ni novi Milošević, ni novi Broz. Nećemo da nas bilo ko jaše. Upravo zato smo na ulici jer nam je dozlogrdio kult vođe", poručio je Trebješanin.

Potrebna je, ističe, jedna uređena država gde postoji istinska podela vlasti, moćne institucije, efikasni mehanizmi kontrole vlasti, vladavina prava.

Nezadovoljni građani zatim su krenuli u protestnu šetnju. Maršuta kojom se šetalo ove subote bila je izmenjena: Plato ispred Filozofskog fakulteta – Uzun Mirkova – Pariska – Kneza Sime Markovića – Pop Lukina – Brankova – Terazijski tunel – Svetogorska.

Demonstranti su Terazijski tunel, u okviru performansa "Tunel laži", izlepili plakatima na kojima je odštampana izjava Aleksandra Vučića iz 2012. godine: "U predstojećim reformama penzioneri neće platiti nijedan jedini dinar".  

Kada je kolona izašla iz tunela, radnici "Gradske čistoće" ušli su za njima i skidali nalepnice. Zbog toga ih je, kako je na Fejsbuku napisao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, grupa demonstranata napala.

Kolona je iz Svetogorske ušla u Takovsku ulicu i nakratko se zaustavila ispred zgrade Radio-televizije Srbije. Odatle su nastavili ka Narodnoj skupštini.

Protest je, kako je i bilo najavljeno, završen kod REM-a na Trgu Nikole Pašića.

Na Platou i ispred Skupštine bili su postavljeni štandovi na kojima građani mogu da potpišu Sporazum sa narodom, nastao kao odgovor opozicije na zahteve protesta "Jedan od pet miliona".

Zbog protesta su bile zatvorene pojedine ulice u centru Beograda zbog čega su se stvorile velike gužve. 

Protesti u gradovima Srbije 

Kao i do sada građani Kragujevca su se okupili na platou RK "Beograd", odakle su krenuli u protesnu šetnu centralnim gradskim ulicama.

Na kraju šetnje, na Đačkom trgu, govorili su studentkinja Milica Stojković, Vladimir Marović iz kraljevačkog "Lokalnog fronta" i sportski komentator Milojko Pantić.

Na četvrtom protestu građana u Jagodini govorio je reditelj Janko Baljak. Podsetio je okupljene da se protesti održavaju u 60 gradova Srbije i najavio da će se širiti, kako je rekao, sve dok aktuelni korumpirani vlastodršci ne odu sa vlasti. Građani su potom prošetali glavnom ulicom, do gradske skupštine. 

Nezadovoljni građani protestovali su i u Brusu, Aleksandrovcu, Pirotu, Smederevskoj Palanci, Kovinu

Sinoć su protesti održani u više gradova širom Srbije gde su ponovljeni zahtevi – ostavka vlasti, jednaki uslovi za sve i rešavanje lokalnih problema

Prvi protest nezadovoljnih građana u Beogradu održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Upućeni su zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Nakon toga dodati su i zahtevi da ostavke podnesu i ministar policije Nebojša Stefanović, direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović.

Objavljivanje plana za rešavanje pitanja Kosova takođe je jedan od zahteva.

Protest su, između ostalih, podržali i - profesori sa Fakulteta političkih nauka, Filozofskog fakulteta, Fakulteta dramskih umetnosti i drugi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво