Dačić: Kosovo bez šanse za Interpol

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da, posle ponovnog prijavljivanja Kosova za članstvo u Interpolu, ne razume tu potrebu za izazivanjem novih nestabilnosti, jer ni taj pokušaj nema šanse da uspe.

Rezultati za Kosovo će biti još gori, rekao je Ivica Dačić novinarima tokom posete Međunarodnom sajmu turizma.

On je ponovio da je, pošto je dijalog sa Prištinom prekinut, veoma teško govoriti o bilo kakvom rešenju i kompromisu, ali da neke zemlje Evrope, iz više razloga, nisu oduševljene predlogom o razgraničenju.

Te zemlje, po njegovoj oceni, žele Kosovo u sadašnjem obliku, ali bi, isto tako, da one vode pregovarački proces.

Upitan da li razgraničenje treba da znači i razmenu teritorija, Dačić je rekao da ne zna zašto se nedavno digla prašina kada je pomenuo razgraničenje.

'Nisam rekao ništa novo... rekao sam da imamo otvorene mogućnosti za različite ideje koje bi predstavljale kompromis", kaže Dačić, a na pitanje da li bi bila prihvatljiva razmena teritorija u sklopu razgraničenja, navodi da je to stvar dogovora i razmene različitih viđenja šta ko misli da treba da bude kompromis.

"U ovom trenutku je iluzorno govoriti... Mislim da uopšte neće doći do bilo kakvog dogovora, jer neke zemlje u Evropi podržavaju Haradinaja da istrajaju u ovoj taksi upravo zato da bi se odložiili ovi razgovori do posle izbora u Evropskom parlamentu", rekao je Dačić.

Naveo je da je polazna osnova Beograda za pregovore definisana Ustavom Srbije i odlukom Skupštine Srbije usvojenom još u vreme Tomislava Nikolića, te da u toj platformi nema razgraničenja i razmene teritorije.

"To su polazne platforme, i Priština ima svoju polaznu platformu, ali ako vodite razgovore o nekim kompromisima onda treba da izađete sa tim šta su ti neki kompromisi. U toj varijanti, a i sam predsednik Vučić je rekao, da će sva rešenja do kojih se dođe u nekim razgovorima ili postoje kao predlozi izaći pred narod na odlučivanje", rekao je Dačić.

Naveo je da je 13 zemalja povuklo priznanje takozvanog Kosova, da Prištini nije uspelo da uđe u Interpol i Unesko. "Time se gubi taj nivo osećaja da je sve već rešeno", kaže Dačić.

Kako je naveo, u mnogim zemljama je postojala velika sumnja prema odlukama njihovih vlada da priznaju takozvano Kosovo, a da je jedna od tih zemalja Italija.

Upitan o dokumnetu od 17 tačaka koje predlažu Albanci na KiM koji se pojavio u nemačkim medijima, Dačić kaže da je to video i ranije na društvenim mrežama, ali da to nije nikakav dokument, niti ima bilo kakve veze sa razgovorima i pregovorima.

Upitan u kakvim je odnosima sa ministrom Nenadom Popovićem posle njegovih optužbi na Dačićev račun, Dačić kaže da su njihovi odnosi "isti koji su bili ranije". "Nismo imali nikakve odnose", dodaje Dačić.

"EU se ne sviđa što ukidamo vize za neke zemlje"

Evropska unija ne dozvoljava da ukinemo vize nekim zemljama i stalno vrši pritisak da povučemo takve odluke, kaže Dačić i navodi da se politika ukidanja viza pokazala kao ispravna i da će biti nastavljena.

"Imamo dosta problema sa EU zato što oni ne dozvoljavaju da mi ukinemo vize nekim zemljama kojima oni nisu ukinuli vize, pa su onda osetljivi, da ne kažem ljubomorni, kada mi ukinemo vize Kini ili nekim drugim zemljama i stalno vrše pritisak na nas da promenimo te odluke", rekao je Dačić. 

Naglasio je da se pokazalo da je povećan broj turista u Srbiji zbog ukidanja viza, te da je ta politika ispravna i da će biti nastavljena.

Smatra da mnogo organizovanije i više treba da učestvujemo sa turističkom ponudom Srbije u inostranstvu i da koristimo dobre prijateljske veze koje imamo sa zemljama.

"Turizam bi mogao da bude jedna spona između zemalja. Ako nas neko bolje upozna sigurna sam da će nas uvek voleti", poručio je Dačić.

Naveo je da je turizam jedna od veoma važnih privrednih grana, te istakao dobru saradnju sa Ministarstvom trgovine, turizma i usluga i ministrom Rasimom Ljajićem.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво