Čeku: Za vojsku 5.000 prijava, ima i Srba

Povodom zatvaranja konkursa ministarstva za prijem 650 vojnika, na kojem je, prema tvrdnji prištinskih vlasti konkurisalo više od 5.000 osoba, zamenik kosovskog ministra odbrane Agim Čeku izjavio je da su konkurisali zainteresovani iz svih zajednica na Kosovu, i da među njima ima i Srba.

"Da, konkurisali su iz svih zajednica, naravno, podrazumeva se, ima i Srba", rekao je Čeku za lajmi.net, prenosi RTK2 na srpskom jeziku.

Navodi se da je "prošle godine od 137 Srba koji su postali pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), oko 50 njih potom zatražilo da se udalje iz vojne službe u tim snagama, nakon pritiska iz Beograda".

Povodom zatvaranja konkursa za prijem vojnika, oglasio se i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji tvrdi da "prijava oko 40 Srba da postanu kosovski vojnici, svedoči o tome da uceni i instrumentalizaciji kosovskih Srba od strane Beograda dolazi kraj", prenosi RTK2 na srpskom jeziku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, nakon razgovora u Raškoj s predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, da Albanci žele da uključe što veći broj Srba iz Kosovskog Pomoravlja u kosovsku vojsku i pozvao ih da se ne odazivaju. 

"Sada im idu konkursi za kosovsku, odnosno albansku vojsku i naročito na tome insistiraju u Kosovskom Pomoravlju u srpskim selima, od Gornjeg Kusca do Novog Brda, do Pasjana, Parteša, Donje Budrige i drugim. Hoće da pokupe najveći broj Srba za kosovsku vojsku", rekao je Vučić.

On je kazao da poručuje Srbima da Srbija i Srbi ne mogu da prežive ako idu jedni na druge i zamolio ih da ne pristupaju i ne učestvuju u albanskoj armiji na KiM.

"Videćemo da li će se Srbi odazvati ili ne", dodao je Vučić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво