Protesti "1 od 5 miliona" širom Srbije

U više gradova u Srbiji održani su protesti "Jedan od pet miliona". Uz različite transparente i zastave zahtevi se ponavljaju – ostavka vlasti, jednaki uslovi za sve i rešavanje lokalnih problema.

U Novom Sadu je održan šesti po redu protest "Jedan od pet miliona". Građani su se okupili na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, gde su im se obratili profesori Čedomir Čupić i Radivoje Jovović.

Nakon govora, građani su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama, u kojoj su zastali pored zgrade Radio televizije Vojvodine, gde su bukom podsetili na njihov zahtev za objektivnim i nepristrasnim izveštavanjem, a zatim šetnju nastavili do Gradske skupštine i zgrade Vlade Vojvodine. Građani su nosili zastave Srbije i Vojvodine i brojne transparente.

Po sedmi put Nišlije su se okupile na protestu – Niš bez straha.

Okupljenima se obratio advokat Božo Prelević, koji je istakao da su Srbiji potrebni fer i pošteni izbori, jer kako je rekao ovoj vlasti nezadovoljni građani neće oprostiti uništene institucije, napade na slobodu medija, sudstvo i nezavisna tela.

Organizatori su podsetili na deset zahetava među kojima su - ostavke ministarke Zorane Mihajlović i gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, vraćanja gradu aerodroma "Konstantin Veliki", rasvetljavanje svih slučajeva paljenja automobila i obezbeđenje svih pružnih prelaza u Nišu rampom i svetlosnom signalizacijom.

Na trećoj protestnoj šetnji "1 od 5 miliona" u Subotici, organizatori su upitali nadležne u subotičkoj toplani zašto je grejanje poskupelo, i izrazili zabrinutost zbog stanja u "Suboticatransu" navodeći masovan odlazak vozača u inostranstvo, zbog čega trpe građani.

Učesnici protesta prošetali su centralnim gradskim ulicama duvajući u pištaljke.

Na protestnom skupu govorili su – Goran Šušljik, beogradski glumac rođen u Subotici, Petar Mitrić, filmski radnik iz Subotice i Arpad Černik, glumac iz Subotice koji se obratio na mađarskom i srpskom jeziku.

U Pančevu je po četvrti put održan protest "1 od 5 miliona", sa kog je zatraženo da "Aleksandar Vučić i njegovi ljudi odu s vlasti".

Na protestu su govorili – Branislava Kostić, politikolog i profesorka u penziji, Milojko Pantić, novinar u penziji i Nenad Živković, pančevački novinar.

"Slobodni smo građani zato što primećujemo zato što primećujemo da je zdravlje našeg društva ozbiljno narušeno, da je naše društvo 30 godina boluje od opasnih društvenih bolesti, nepostojanja pravne države, vladavine prava i pravne sigurnosti, političke korupcije, srastanja triju grana vlasti, stranačkog zapošljavanja, negativne selekcije kadrova i mnogih drugih", poručio je Živković.

Protest je završen šetnjom do zgrade Penzionog fonda, da bi se podsetili kako je država smanjila penzionerima primanja.

Protest "1 od 5 miliona" je održan i u Kraljevu. Građani su se okupili ispred zgrade Skupštine grada, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, kako kažu – onima koji vode državu. Na skupu su govorili - Đorđe Vukadinović, filozof, politički analitičar i novinar dr Dragoslav Šumarac.

Nakon govora , okupljeni građani su krenuli u protestnu šetnju ulicama grada. Najavili su novo okupljane idućeg petka.

Na trgu "Karađorđev dud" u Smederevu okupljenim građanima su se obratili Jelisaveta Tatić Čuturilo, profesor na FDU, i Marko Stepanović, glumac i voditelj.

Nakon obraćanja okupljeni su krenuli u uobičajenu protestnu šetnju ulicama Smedereva koju su završili na glavnom gradskom trgu.

Obraćanjem 89-godišnje Zora Velimirović na Trgu glumaca u Kruševcu počeo je još jedan protest "1 od 5 miliona".

Zahtevi Kruševljana su ostali nepromenjeni – smena rukovodstva JKP "Gradska toplana", ostavke onih koji vode Grad zbog veće cene grejanja, da se tri računa umanje za 50 odsto, stvore bolji uslovi za lečenje i rad zdravstvenih radnika, spreči nasilje na ulicama Kruševca.

Pre šetnje do Gradske uprave okupljenima su se obratili narodni poslanik Miroslav Aleksić iz Trstenika i kruševljanka Inga Rakić.

U Čačku je održan šesti protest "1 od 5 miliona" na kome su govorili profesor filozofije u čačanskoj gimnaziji, Dragan Matijević i sociolog i prosvetni savetnik pri Školskoj upravi Čačak – Rada Karanac. 

Po peti put je u centru Vranja, održan protest "1 od 5 miliona". Učesnici protesta su nosili transparent na kome je pisalo "Vranje bez straha, 1 od 5 miliona" i prošetali centralnim gradskim ulicama.

Okupljenima su se na gradskom šetalištu obratili predsednik vojnog sindikata Novica Antić i poslanica Dveri Marija Janjušević.

U Vranjuv je počelo potpisivanje "Sporazuma sa narodom".

 Na protestu "1 od 5 miliona" u Valjevu, uz poruku "Valjevo bez straha", poručili su da je "Srbija prvak sveta u izvozu najsvetijeg resursa koje jedno društvo može imati – visokoobrazovanih ljudi.

Na protestu su govorili – general Sveto Malinović i Luka Tripković, valjevski slikar i pisac.

Potpisivanjem podrške Sporazuma sa narodom Šapčani su započeli šesto protesno okupljanje i šetnju gradskim ulicama.

Uz parole – Počelo je, Stop zloupotrebe dece u političke svrhe, bez isticanja političkih obeležja još jednom su ponovili zahteve, tražeći pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom servisu, pronalazak počinioca i nalogodavac ubistva Olivera Ivanovića, ostavku ministra Nebojše Stefanovića i obrazloženje plana za Kosovo.

Okupljenim u centru grada obratili su se Miodrag Miško Jovanović, profesor pravnog fakulteta, Uroš Rakić, predsednik učeničkog parlamenta medicinske škole i novinar Srđan Škoro.

Protest "Jedan od pet miliona" po četvrti put održan je u Loznici. Okupljenim građanima se obratio šabački novinar Nenad Kulačin koji je poručio građanima da treba da pruže još veći otpor vladajućem režimu.

"Ovaj grad je pod "Vidoje nadzorom" i "Zete da ti vidim pete" neke su od transparenata na pomenutom protestu.

Na protestnoj šetnji "1 od 5 miliona" u Zaječaru je zatraženo da svi oni koji su se bavili politikom od 2004 godine do danas i zadužili grad preko dve milijarde dinara, odmah podnesu ostavke, od opozicionih odbornika u Skupštini grada se traži da napuste ovo zdanje i blokiraju rad parlamenta, a od države se zahteva sloboda Nacionalnih medija.

Okupljenim građanima obratio se i glumac Branislav Lečić tražeći od države da ukine, kako je rekao, "vladavinu straha i manipulisnje na izborima".

U Paraćinu je održan prvi protest građana protiv aktuelne vlasti i predsednika Vučića. Okupljeni građani, posle protestnog saopštenja, mirno su se razišli.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво