SPS: Dačić ne krši Ustav

Socijalistička partija Srbije poručila je, povodom izjave ministra Nenada Popovića, da ministar spoljnih poslova i lider socijalista Ivica Dačić radi zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem isključivo u interesu Srbije i istakla da Dačić ne krši Ustav iznoseći moguća rešenja za kosovsko pitanje.

SPS je reagovao na izjavu ministra Nenada Popović da je protiv ideje razgraničenja Kosova i Metohije, koju smatra skandaloznom, te da je za poštovanje Ustava u kojem je KiM pokrajina u okviru Srbije.

Socijalisti su u saopštenju apelovali na ministra Popovića da se bavi svojim resorom i da pokaže više poverenja u rad Vlade kojoj pripada.

Ističu da je Dačić zaslužan za to što je 13 zemalja povuklo priznanje tzv. države Kosovo, što ta samoproklamovana država nije primljena u Unesko i Interpol i što su vodeće svetske sile poput SAD počele da preispituju podršku nezavisnom Kosovu.

SPS podseća da je Popović imao prilike da se bori za, kako navode, najvažnije nacionalno pitanje od 2005. godine, od kada je na čelnim pozicijama bio, i to kao šef Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i zamenik predsednika Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

"Takođe, Nenad Popović je bio i narodni poslanik DSS-a 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost", navodi se u saopštenju SPS-a.

Navodeći da su to sve zvanični podaci sa sajta Vlade Srbije, socijalisti su upitali Popovića šta je on uradio i kakav je doprinos dao rešenju kosovskog pitanja.

"Predsednik SPS-a se zalaže za moguća rešenja, za trajno stabilne odnose koji podrazumevaju prethodno postojanje dugoročne međunarodne garancije za bezbednost Srba, za poseban status za sve Srbe na KiM u različitim stepenima i nijansama", navedeno je u saopštenju.

Socijalisti ističu da Ivica Dačić ne krši Ustav, nego izričito govori o mogućim rešenjima i dodaju da bi tako svi relevantni faktori u državi trebalo da daju predlog i moguća rešenja, i to crkva, opozicija, stručna javnost i na kraju građani da se izjasne na referendumu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво