Dačić: Do dogovora s Prištinom neće doći jer Albanci to ne žele

Šef diplomatije Ivica Dačić smatra da do dogovora sa Prištinom neće doći jer Albanci to ne žele.

Dačić je za BN televiziju rekao da razgraničenje Kosova nije ideja od juče, da se o tome priča već godinama i da je Srbija 2005. godine imala ponudu od međunarodne zajednice za podelu Kosova.

"Treba voditi mudru politiku. Siguran sam da to Priština neće prihvatiti, ali oni će biti odgovorni", kaže Dačić i dodaje da se SAD najviše zalažu za postizanje nekog dogovora.

Dodao je da oni to čine zato što su videli da stvar nije završena.

"I danas pričaju da je 116 zemalja priznalo Kosovo, što je laž. Cela ta tvorevina zasnovana je na lažima i zločinima", ističe Dačić.

"Nemačka i Velika Britanija nagovaraju Haradinaja da ne ukine takse na robu iz Srbije i Crne Gore", kaže Dačić, naglašavajući da je na sceni zamena uloga.

"Neko misli da je Haradinaj hrabar, a oni ništa ne rade bez spoljne podrške. U ovom slučaju, Amerika im izmiče tlo pod nogama i okreću se drugima. Amerika neće da dozvoli da Srbija bude konstruktivna a da Kosovo bude loše, jer to ruši njihovu koncepciju", navodi Dačić.

Dačić je u emisiji "Puls" BN televizije rekao i da je Balkan uvek bio bure baruta, ali da je neko sa strane stalno potpaljivao fitilj.

"Kad se neko iz Bosne i Hercegovine sretne u Sidneju ili Njujorku, tada smo kao braća rođena, a ovamo ratujemo. Treba da bude obrnuto, da radimo za zajedničke interese", rekao je Dačić.

"Ako Erdogan kaže da je njihova 'žila kucavica' u Sarajevu, ja isto tako kažem da je naša 'žila kucavica' u Banjaluci ili Bijeljini, ne vidim u čemu je problem", rekao je Dačić.

Srbija bi trebalo da uči od Hrvata i Slovenaca, koji su raspad Jugoslavije iskoristili za svoje interese. "Mi Srbi volimo da pričamo a da ništa ne radimo", kaže Dačić.

"Ćutite i radite, zato treba da imamo plan. Onaj ko se busa u prsa neće nikad ništa uraditi", poručio je Dačić.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 22. feb 2019, 11:48)
anonymous [neregistrovani]

@Dacic nista ne menja

A sta treba da promeni, da zemlje koje su povukle priznanje , priznaju opet okupiranu teritoriju?
Posao Diplomate je da putuje i trazi interese za svoju drzavu ukljucujici i Ameriku i Nemacku ... po tvom treba da sedi u Srbiji a zemlje ce same po sebi da povlace priznanje!?
Pises da Dacicu nije stalo do Kosova i Metohije a covek rodjen na Kosovu i Metohoji u Prizrenu!
Da se zna, ne branim Dacica jer to moze i sam ali cinjenica je da je dvocifren broj priznatih drzava revidirao odluku o priznanju, upravo od kad je Dacic sef srpske diplomatije svidjalo se to tebi ili ne i na tome mu ni jedan drzavljanin Srbije ne moze zameriti niti naci manu.

(petak, 22. feb 2019, 11:24)
anonymous [neregistrovani]

Ne moze se s njima pregovarati

Onaj ko nesto napravi "na silu" ne razume pregovore i sta je to dijalog i kompromis. Albanci moraju da shvate da se nalaze na drzavnoj teritoriji Srbije i bez obzira koliko ih ima, milion, dva ili tri...oni su samo nacionalna manjina i nista vise. Srbija je dala svim nacionalnim manjinama ista prava, nikom manje, nikom vise i jedino su oni Albanci hteli vise od toga iako imaju svoju maticnu drzavu. Ako bi isli njihovom logikom onda bi u EU trebalo izbiti vise ratova zbog nacionalnih manjina na tudjim teritorijama. Kosovo je proglaseno "specijalnim" slucajem od strane USA i njihovih vernih poltrona. Amerikancima odgovara taj tip "trajnog zarista" u EU gde oni na dugme mogu opet da prouzrokuju rat daleko od svoje kuce. Sve dok gospoda iz EU ne budu htela da shvate to, da USA nije iskreni prijatelj nega samo gleda svoje vlastite interese mi cemo kao mala zemlja imati tu bolnu ranu kod kuce. Zato treba cekati.....posto se svakim danom EU sve vise konfrontira sa USA. Ko prati sta se desava oko automobila, gasa, carina,...taj polako to uvidja.

(petak, 22. feb 2019, 10:34)
R.S.K_Benkovac [neregistrovani]

E moji vidovnjaci,

Da je Nostradamus ziv zavidio bi vam. Proricete ono sto se vec vjekovima zna...manite se corava posla.

(petak, 22. feb 2019, 09:59)
Иван Ш. [neregistrovani]

Време је за изненађење

Не треба ни преговарати са Приштином. Ако се овде ради о решавању српско - албанских односа, адреса треба да буде - Тирана. Признајмо стање (нама границе између Албаније и Косова) и применимо га на другим местима, где то захтева принцип јединства народа и територије. Тиме ћемо решити више проблема: Албанија је већ у УН, Унеско и Интерполу, па о томе нећемо морати да бринемо. Разграничићемо се са Албанцима и , последично, са Хрватима. Настаће на Западном Балкану три велике и три мале државе и вечни мир.

(petak, 22. feb 2019, 09:57)
anonymous [neregistrovani]

Sve je tacno.

Bas tako. Mi spavamo sa mirnom savescu a budale stalno traze neku podvalu i
zahtevaju nemogude, tako kos.abl. hoce vise i vise-sto je nemoguce. Naucena taktika.
Srbiji ne treba okupiran je teritorija, vec da zastiti svoje - svoju imovinu i svoj narod na njima. Treba razgovarati sa odgovornim ljudima a sitez i ljude/decu u mozgu, prezreti.

(petak, 22. feb 2019, 09:16)
anonymous [neregistrovani]

Pa da

Naravno da nece jer sve sto se do sada desavalo,desavalo se u pravcu "normalizacije odnosa" koju svi ovi belosvetski pominju. Oni nista drugo i ne ocekuju sem da mi to "normalizujemo",a nasi su pokusali na neku kartu cepanja teritorije,sto njima i ne pada napamet. Prema tome, jedno vreme se okanuti i EU i "pregovora" i svega sto ima veze sa tim jer mi imamo vecih problema kao sto je nizak standard,odlazak obrazovanih,niske plate i penzije,losa politicka scena ,ocajan natalitet...itd....itd....

(petak, 22. feb 2019, 09:10)
anonymous [neregistrovani]

Konacno mudrost

g.Dacicu konacno smo culu jednu mudrost neophodnu srpskim politicarima ,cutimo i radimo,ali prethodno imajmo jasan plan zasnovan na interesima Srbije,jer ovo javno iznosenje svega sto me zulja prelazi u blebetariju.

(petak, 22. feb 2019, 08:56)
anonymous [neregistrovani]

Dacic nista ne menja

Isti onaj Covek koji je bio kako sam kaze 2005 i sada optuzuje druge, a njega ne ? Oslanja se na Amere i Nemacku a ujedno ih u sledecoj recenici optuzuje za zlocine, Dokle pa Ti i tvoji politicari treba da radite oko toga a ne poljoprivrednici , mehanicari ili sportisti ? Ali Dacicu je sve jedno sta ce biti sa Kosovom bitno je da ostaje u fotelji i da obilazi ceo svet o troskovima gragjana ? Katastrofa ali jos ce dugo takvi voditi drzavu i narod u propast...

(petak, 22. feb 2019, 08:10)
anonymous [neregistrovani]

Zna se ko se pita : samo Amerika

Albanci se tu nista ne pitaju, Amerika zeli samo rat bilo gdje u Europi.