Oštra reagovanja na izjavu Veseljija

Posle izjave predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija u kojoj je pozvao Makedoniju i Crnu Goru, sada članice NATO-a, da se "okupe protiv Srbije", reagovali su srpski zvaničnici.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenjuje da je Veseljijev poziv na okupljanje protiv Srbije potvrda pomračenja svesti u Prištini. Poručuje da je jaka i složna Srbija najveća brana svim njenim neprijateljima.

"Ceo svet je protiv anticivilizacijskih taksi, čak i oni koji su ih stvorili, a oni već smišljaju nove ludačke projekte koji prete da destabilizuju ne samo region, već i čitavu Evropu", rekao je Dačić za Tanjug.

Kako kaže, u 21. veku biti protiv slobodne trgovine i uvoditi takse od 100 odsto, pa još i praviti saveze za rat protiv Srbije, mogu samo poremećeni umovi.

"Odgovor Srbije mora biti u jedinstvu, dijalog i kompromis da, ali ucene i pretnje ne prihvatamo i čvrsto odbijamo. Jaka i složna Srbija je najveća brana svim našim neprijateljima", naglasio je Dačić.

Potpredsednk Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je, povodom poziva Kadrija Veseljija da je to još jedan pokazatelj da prištinsko rukovodstvo nije doraslo funkcijama koje obavlja i upozorio na odsustvo reakcije EU i međunarodne zajednice.

"Veselji u svojoj izjavi više puta poziva na rat, preti Srbiji i poziva druge zemlje da se, kako kaže, okupe protiv Srbije. Iako je jasno da Veselji nema nikakve kapacitete da ugrozi bezbednost Srbije, zabrinjavajuće je što međunarodna zajednica dopušta ovakvu vrstu ratnohuškačke retorike", rekao je Stefanović za Tanjug. 

Đurić: Veselji najveća pretnja po stabilnost

Histerični pozivi Kadrija Veseljija za regionalno ujedinjenje protiv Srbije i njenog predsednika najsnažnija je potvrda koliko se predsednik Aleksandar Vučić nepokolebljivo bori za naše državne i nacionalne interese, poručio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM.

"Ta borba očigledno daje rezultate, i to najopasnijeg među Albancima čini nervoznim i uplašenim, do te mere da najavljuje povratak u šumu, gde je svojevremeno i pekao svoj kriminalni i teroristički zanat", rekao je Đurić.

U saopštenju Kancelarije za KiM, navodi da je jasno ko je danas najveća pretnja po stabilnost regiona. To su, ističe, Kadri Veselji i njegovi politički istomišljenici.

"I apsurdno je da on u front protiv Srbije poziva Severnu Makedoniju i Crnu Goru, dve države koje su najugroženije velikoalbanskom politikom Kadrija Veseljija, kaže Đurić.

Dodaje da će predsednik Aleksandar Vučić, uveren da je put mira, ekonomskog i svakog drugog napretka Zapadnog Balkana jedina odgovorna politika, nastaviti da se dosledno bori za stabilizaciju i modernizaciju naše države i regiona.

"Tragajući za kompromisom sa kosovsko-metohijskim Albancima", precizirao je direktor Kancelarije za KiM.

broj komentara 0 pošalji komentar