Egipatski ambasador: "Er Srbija" leti za Kairo od 4. juna

Amr Alguvejli, ambasador Egipta u Srbiji kaže za "Radio Beograd 2" da je posle 10 godina pauze ponovo počinje sa radom mešoviti komitet za ekonomsku saradnju Srbije i Egipta kojim će rukovoditi ministri spoljnih poslova dve zemlje, Ivica Dačić i Sameh Sukri. Ističe da će od 4. juna srpski-avioprevoznik obnoviti direktan let za Kairo.

Alguvejli je naveo da će se zajednički ekonomski odbor Egipta i Srbije koji će predvoditi Dačić, a sa egipatske strane ministar spoljnih poslova Sukri, sastati za manje od mesec dana u Kairu, po prvi put nakon 10 godina, što, kao je ocenio, predstavlja važan korak ka dovođenju diplomatskih odnosa na dostojan nivo.

Kao drugu važnu stvar, Alguvejli je istakao da je Privredna komora Srbije nominovala svoju, srpsku stranu zajedničkog komiteta.

Baš sam primio vest da i egipatska strana posao privodi kraju da bi mogao da se organizuje sastanak komiteta. Ovo je potpisano još 2005. godine, tako da ćemo nakon 14 godina konačno imati zajednički poslovni odbor, naveo je Alguvejli.

Dodao je da je prošle nedlje u Srbiju prvi put došla Takođe, velike poljoprivredna delegacija. Održan je veliki broj sastanaka na kojima je dogovoreno da će dve države razmenjivati useve i robu koju proizvedu, kaže Alguvejli.

Iz Srbije, pšenica i kukuruz, dok iz Egipta stižu citruse, paradajz, krompir, luk itd. Ove ekonomske i komercijalne aktivnosti daju čvrstu osnovu za diplomatske odnose i očekujem da će nakon zajedničkog odbora u martu u Kairu biti još dosta konkretnih koraka koje ćemo moći da učinimo u budućnosti", istakao je ambasador Alguvejli za Radio Beograd 2.

Kako je istakao, srpski avio-prevoznik će nakon 13 godina opet otvoriti direktan let od Beograda do Kaira.

"Turisti će imati šansu da idu u Kairo i otkriju antikvitete i kulturne aspekte turizma, da vide piramide u Gizi, Sfingu, ali takođe i koptski i islamski Kairo i Veliki egipatski muzej", navodi Alguvejli.

"Guvernat Crvenog mora koji je poznat po lepim plažama i morskom životu, takođe ima veoma važan kulturni aspekt - dva najstarija manastira na svetu, manastir Svetog Antonija i manastir Svetog Pavla.

"Po prvi put ove godine smo imali delegaciju iz Srbije koja je posetila ta dva manastira", ukazuje Alguvejli.

O diplomatskim odnosima

Govoreći o diplomatskim odonosima koji traju 111 godina, Alguvejli napominje da su obve zemlje u tom periodu menjale ime.

Mi smo, na primer, bili arapska republika, federacija, Kraljevina Egipat, a sada smo Arapska Republika Egipat. I Srbija je takođe menjala ime nekoliko puta, ali ono što je ostalo isto je prijateljstvo.

Ime se menjalo, ali je prijateljstvo ostalo, tako da 111 godina prijateljstva, kroz mnoge nedaće, poput ratova, ali i kroz dobra vremena i prosperitet. Nadam se da će predstojećih 111 godina biti isključivo godine prosperiteta i bogatstva, kaže Alguvejli.

Alguvejli najavljuje da će Egipat biti počasni gost na sledećem Sajmu turizma, 2020. godine.

Govoreći o učešću Egipta na sajmu koji upravo počinje, Amr Alguvejli je istakao znatno bolje uslove za rad u odnosu na prošlu godinu.

"Prošle godine, kada smo imali mali štand od oko 28 kvadrata, dok ove godine imamo 290 m2", kaže ambasador.

Istakao je da će dva egipatska filma biće prikazana po prvi put na ovogodišnjem Festu. "Drago nam je što je beogradski filmski festival prihvatio da sarađuje sa nama i da prikaže dva egipatska filma koja predstavljaju dve razlicite ere, dve različite epohe".

Kaže i da će se u junu u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu održati Izložba egipatskih artefakta iz kolekcija srpskih muzeja. Posebno je naglasio i učešće Egipta na festivalu arheološkog filma koji će se sledećeg meseca održati u srpskoj prestonici.

Sličnosti Egipta i Srbije

Kaže da sve više shvata koloiko su tradicije Egipta i Srbije slične.

Hrana je jako slična, zatim emocije, porodična i socijalna struktura su veoma slične, i to je jedan od razloga zašto želimo ove dve kulture da još više približimo.

Alguvejli je naveo da se u budućnosti planira organizacija izložbe koptskih ikona koje su, prema njegovim rečima, veoma slične ikonama koje je video u Matici Srpskoj u Novom Sadu i na drugim mestima.

"Želimo da ove ikone izložimo jedne pored drugih, da mogu da se vide sličnosti između tih ikona što se tiče gravure i crteža, što je veoma intrigantno jer ljudi misle da je između Egipta i Srbije velika distanca", zaključio je u intervjuu za Radio Beograd 2 Amr Alguvejli.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи