Veselji poziva na okupljanje protiv Srbije 

Predsednik opozicione DPK i predsednik parlamenta Kadri Veselji kaže da se nada da više nema potrebe za ratom na Kosovu, ali je, dodaje, "lično spreman da se suoči sa Srbijom". Pozvao je Makedoniju i Crnu Goru, sada članice NATO-a, da se svi "okupe protiv Srbije".

Kadri Veselji je, gostujući u emisiji Rubikon na KTV, rekao da će se on "suočiti sa Srbijom" kao što je to uradio pre 20 godina.

"Inšala (ako bog da) više neće biti borbe. Jedanaesta godišnjica nezavisnosti je upravo završena. Sačuvaj bože da Srbija probije granicu Kosova, ne verujem da bih mogao da ostanem kod kuće. Ne želim, gospode bože, da se to desi, bolje da ja onda nastradam nego vojnik KBS-a", rekao je Veselji u sinoćnoj emisiji.

Ističe da ni na koji način ne želi da udovolji željama Srbije, ali da nijednim svojim gestom neće destabilizovati stanje na Kosovu.

"Nisam u politici da se takmičim u tome da li je jači Hašim (Tači), Isa (Mustafa) ili Ramuš (Haradinaj), ja sam samo protiv Vučića", poručio je Veselji uveren da prištinska vlada nikada neće pasti zbog zahteva Srbije i zbog nametnutih taksi na srpsku robu.

Priština, prema njegovim rečima, treba da sluša SAD, koje žele da zaustave ruski uticaj na Balkanu.

"Makedonija i Crna Gora su u NATO-u, mi nismo, hajde da se svi okupimo protiv Srbije", pozvao je Veselji.

"Nismo protiv Haradinaja, mi smo protiv Vučića"

Veselji se protivi rekonstrukciji vlade u kojoj ne bi bio Ramuš Haradinaj, kao i pritiscima koji se na aktuelnog premijera privremenih prištinskih institucija vrše zato što ne želi da ukine takse nametnute na proizvode iz Srbije.

"Rekao sam – nemojte vršiti pritisak na Ramuša, ja sam predlagač te mere. Nismo mi ovde da njega nadmudrimo nego smo tu zajedno sa premijerom da budemo što jači, mi smo protiv Aleksandra Vučića", rekao je Veselji na KTV.

U Prištini se ovih dana spekuliše da bi aktuelna vlada mogla biti rekonstruisana i da u njoj više ne bi bilo Haradinaja, čiji stav o taksama šteti odnosima Prištine i SAD, a kao mogući novi partneri u koaliciji pominju se opozicione DSK Ise Mustafe i SDP Špenda Ahmetija.

Veselji, međutim, odbacuje tu mogućnost i ističe da želi da aktuelna vlada ostane do kraja mandata.

Kako je prenela Koha, poručio je i da neće biti predsednik parlamenta ako bude formirana nova vlada koja ne bi radila za, kako je naveo, "interese zemlje".

Upitan da li bi Mimoza Kusari-Ljilja iz Alternative dobila podršku njegove DPK za premijera u novoj vladi, Veselji kaže da ne zna da li je postojala takva ideja.

"DPK je dao mnoge premijere", rekao je i ponovio da smatra da ova vlada trebalo da preuzme odgovornost i suoči se sa Beogradom o pitanju Kosova.

"Oni (Beograd) nas blokiraju, ali su barem bili oštećeni i pokazali da žele moć", rekao je Veselji.

Najava "ujedinjenja Mitrovice" 

Predsednik kosovskog parlamenta protivi se i korekciji granice sa Srbijom, jer, kako kaže, ne želi Republiku Srpsku na Kosovu, te najavio "ujedinjenje Mitrovice".

"Moj stav je jasan: nema lakih ili teških korekcija. Mitrovica je jedna i biće jedna, jer to žele građani ove dve opštine", naveo je Veselji. Kaže i da se ne plaši Srbije, već SAD.

Priština se, prema njegovim rečima, može povinovati SAD, ali se neće, kako je rekao, predati Srbiji. Otvoren je, dodao je, za svaki predlog o taksama koji bi, kako kaže, trebalo da bude u najbolje interesu Kosova.

"Rešenje se mora naći u korist Kosova i saveznika Kosova. Važnija od svih nas je država Kosovo. Nema vlade, nema mandata, nema parlamenta važnijeg od ove zemlje. Isto misli i Haradinaj", rekao je Veselji.

Nije precizirao kada bi nametnute takse mogle biti ukinute, ali i da veruje da će njegov predlog o suspenziji taksi na 120 dana uskoro stupiti na snagu.

Taj korak, prema njegovim rečima, treba preduzeti da bi dijalog s Beogradom bio nastavljen. 

"Vlada nikada neće pasti zbog zahteva Srbije i zbog taksi. Haradinaj je zabrinut, ali ne mislim da je populista", rekao je Veselji.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 21. feb 2019, 20:13) - anonymous [neregistrovani]

Весељи

""...лично спреман да се суочи са Србијом"."
Паника, полако нестаје та независност као да је никада није ни било... Само не као, већ без тога.

(četvrtak, 21. feb 2019, 18:01) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je odlično

Dok su imali jaku podršku Amerike, nisu pozivali ni na kakvo okupljanje. Naravno, NATO = Amerika, pa od ovoga nema ništa, jer Severna Makedonija i Crna Gora ni u snu neće uraditi ništa što Amerika ne odobri. Pritom, priznaje i da je Kosovo Srbija.

(četvrtak, 21. feb 2019, 17:52) - anonymous [neregistrovani]

E bre

Veselji sto ste se okupljali okupljali vremena nova dolaze sad ce da se razilazite.

(četvrtak, 21. feb 2019, 15:49) - anonymous [neregistrovani]

Da vidim ko se ne slaze.

Ako i jednu stvar mozemo da naucimo od Albanaca to je solidarnost ,kada je u pitanju nacionalni interest svi su zajedno i svadja ne postoji.Pogledajte sta rade nasi politicari od leve do desne strane ,apsolutna disharmonija i gledanje svojih i partiskih interesa.

(četvrtak, 21. feb 2019, 15:47) - ВЕна [neregistrovani]

Молим ?

А ми се као плашимо, јој шта вам треба радити једном кад вас амери из наручја испусте на главу..

(četvrtak, 21. feb 2019, 15:31) - anonymous72 [neregistrovani]

Okupljanje

Okupljanje ali u zatvoru ako Bog da....

(četvrtak, 21. feb 2019, 15:31) - anonymous [neregistrovani]

Skadar

Docicemo i vise nego sto mislite,a pritom cemo vam uzeti sve na KiM..bagro jedna

(četvrtak, 21. feb 2019, 15:06) - anonymous [neregistrovani]

Bitanga

Ne plasimo se ni mi,bitango jedna teska.