Pašalić: Jedinstvena uloga jezika za očuvanje kulture

Od izuzetne važnosti je skrenuti pažnju na jedinstvenu ulogu upotrebe maternjeg jezika u očuvanju kulture, tradicije i identiteta, poručuje povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, 21. februara zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Podsetivši da je u Srbiji, pored srpskog jezika, u službenoj upotrebi 11 manjinskih jezika u 42 lokalne samouprave, Pašalić je istakao da taj podatak govori da je država posvećena tome da se na temeljan način bavi zaštitom i unapređenjem manjinskih prava na svojoj teritoriji, koja su, smatra, umnogome iznad evropskog standarda.

"Pravilna i dosledna primena postojećih zakona omogućava građanima Srbije da se obrazuju i informišu na maternjem jeziku, kao i da ga koriste u službenoj upotrebi pred organima javne vlasti, što je od ključnog značaja za očuvanje nacionalnog identiteta", ukazao je Pašalić.

Pašalić istovremeno podseća da je neophodno urediti način dvojezične nastave u školama na srpskom jeziku i na jeziku nacionalne manjine u određenoj sredini, kao model obrazovanja dece pripadnika nacionalnih manjina.

"Činjenica je, naime, da pripadnici nacionalnih zajednica decenijama unazad po završetku školovanja često nemaju elementarno znanje srpskog jezika i samim tim jednake šanse u daljem obrazovanju i pri zapošljavanju", napomenuo je on.

U tom pogledu, Pašalić smatra važnom saradnju sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Srbiji, "kako bi zajednički radili na zaštiti i unapređenju prava na, službenu upotrebu maternjeg jezika, informisanja na maternjem jeziku, kao i obezbeđivanju udžbenika na maternjem jeziku".

broj komentara 0 pošalji komentar