UN ključ stabilnosti Kosova

Predsednik Srbije Boris Tadić upozorio generalnog sekretara UN da je aktivno angažovanje svetske organizacije ključ uspeha i uspostavljanja stabilnosti na Kosovu. Euleks nema mandat da sprovodi Ahtisarijev plan.

Predsednik Srbije Boris Tadić upozorio je šefa UN  da je aktivno angažovanje svetske organizacije i specijalnog predstavnika UN na Kosovu "najvažnija komponenta uspešnosti na terenu i uspostavljanja stabilnosti" na Kosovu.

"Naša čvrsta pozicija je da mandat Euleksa nije da sprovodi nijedan deo sveobuhvatnog plana Martija Ahtisarija za rešavanje statusa Kosova, koji, kao što se u Vašem izveštaju navodi, nije podržao Savet bezbednosti, pa samim tim nema utemeljenje u međunarodnom pravu", navodi se u pismu koje je Tadić 11. decembra uputio Ban Ki-munu.

Aktivnosti specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN na Kosovu, prema mišljenju Srbije, predstavljaju garanciju statusne neutralnosti međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, istakao je Tadić.

Tadić je podsetio da je Srbija podršku raspoređivanju misije Euleks na Kosovu uslovila time da misija bude statusno neutralna, da radi u okvirima rezolucije 1244 i pod autoritetom UN.

Predsednik je objasnio da je od predstavnika na Kosovu dobio pismo 6. decembra u kojem se iznosi namera da se preduzmu sve neophodne akcije za rekonfiguraciju UNMIK-a u oblasti vladavine prava, povodom raspoređivanja Euleksa.

"To je bila prva i jedina zvanična komunikacija između UN i Srbije, od sednice Saveta bezbednosti UN 26. novembra. U pismu nije bilo precizirano kako Vaš specijalni predstavnik namerava da sprovede odredbe dogovorene u dijalogu sa Beogradom, posebno one koje se tišu vladavine prava", naglasio je Tadić.

"Prema našem viđenju UNMIK ostaje glavni sagovornik Srbije u primeni tih odredbi i svih drugih pitanja povezanih sa prelaznom administracijom na Kosovu", navodi se u pismu srpskog predsednika.

Tadić je istakao da je od suštinske važnosti da izvršna i druga ovlašćenja UNMIK-a ostanu na snazi, kao i prisustvo UN na terenu u regionalnim i podregionalnim kancelarijama, ali i Beogradu.

"Očekujemo da Vaš specijalni predstavnik predloži, u bliskoj budućnosti, raspored sastanaka na kojim bi se govorilo o impementaciji odredbi", zaključio je Tadić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи