Zečević: Videla se snaga argumenata na Minhenskom bezbednosnom forumu

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže za RTS da je prisustvo predsednika Aleksandra Vučića na Minhenskom bezbednosnom forumu bilo veoma važno, jer se videla snaga argumenata. Dodaje i da će to ojačati poziciju Srbije da se ona više uvaži u kontekstu pregovora.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Slobodan Zečević je istakao da Minhenski bezbednosni forum tradicionalno traje preko 50 godina i da su mnogi spoljnopolitički događaji dogovoreni na marginama foruma, kao i da je prisustvo predsednika Vučića bilo veoma važno.

"Sama činjenica da je on nastupio sa dosta argumenata, sa pripremljenim Briselskim sporazumom koji je mogao da pokaže na licu mesta šta je urađeno, a šta nije urađeno. Mislim da je to jako dobar pristup, dobro je boriti se, a naročito sa argumentima, sa nečim što je opipljivo", dodao je Zečević.

Snaga argumenata se vrlo jasno videla, kaže Zečević i dodaje da ne zna da li to može da pomeri pristup zapadnih zemalja problemu Kosova.

"Oni imaju verovatno svoje ciljeve, ali mislim da oni poštuju kada imaju sa druge strane sagovornika koji zna šta hoće i koji ima argumente", objasnio je Zečević.

Ukazao je da će to ojačati poziciju Srbije da se ona više uvaži u tom kontekstu pregovora. 

"Možda i da se naprave i neki ustupci Srbiji, jer je očigedno da je Srbija ispunila svoje deo Briselskog sporazuma a da Albanci nisu, i u tom smislu možda bi Srbija trebala da dobije sada neku prednost u odnosu na albansku stranu", dodao je Zečević.

"Broj država koje ne priznaju nezavisnost Kosova se povećava"

Smatra da je važno da su zapadni lideri shvatili koliko je važan dijalog Beograda i Prištine, kao i da veliki deo čovečanstva uopšte ne priznaje kosovsku nezavisnost.

"Neki kažu da su procene negde oko pet milijardi ljudi ne priznaje, jer su velike države te koje ne priznaju nezavisnost poput Rusije i Kine, ali i Brazila i Meksika. Druga stvar je da se broj država koje ne priznaju nezavisnost povećava. Sve to, na neki način, govori o tome da naša pozicija u pregovorima ipak ima sada veću težinu nego što je imala ranije", kaže Zečević.

Budući da Evropskoj komsiji ističe mandat u maju, Zečević smatra da oni pokušavaju da ostvare neki spoljnopolitički uspeh, ne samo Evropska komisija nego i predsednik SAD Donald Tramp kojem bi pored spoljnopolitičkog uspeha u Veneceli, drugi uspeh bio dogovor oko Kosova, gde bi on pozvao obe strane u Belu kuću da se taj sporazum zaključi.

"Njima se žuri u tom smislu. Međutim, ti pregovori, taj problem je složen i imaju svoj tempo. Ima mnogo indicija da ipak neće ove godine doći do nekog sporazuma, videćemo kako će biti", istakao je Zečević.

Podseća da je ključno ukidanje taksi da bi se pregovori uopšte nastavili.

"Mislim da posle ukidanja taksi treba i razmotriti u kontekstu pregovora, obzirom da je Priština uvela bespravo te takse, ko će da obeštetiti Srbiju za te takse", kaže Zečević.

Jaz između svetskih sila 

Kada je reč o globalnim odnosima, Zečević naglašava da je na sceni era nepoverenja, jer su tu sankcije prema Rusiji, kao i velika ekonomska borba između SAD i Kine i veliki politički pritisak na kineski gigant "Huavej".

"SAD se bore da oni ne steknu prednost u toj oblasti telekomunikacija što bi im dalo informacionu prednost, ali i možda političku prednost u toj borbi", objasnio je Zečević.

Pored toga, smatra da je konferencija u Minhenu pokazala koliki je jaz i između svetskih sila EU i SAD, koji se javlja naročito između Nemačke i SAD.

"Po pitanju izvoza nemačkih automobila i po pitanju 'Severnog toka 2', gde je Angela Merkel pogođena time ukoliko bi se podigle carine na uvoz nemačkih automobila to direktno pogađa, mislim da su SAD prvi ekonomski partner Nemačke i da oni najviše izvoze u SAD", zaključio je Zečević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво